View Single Post
Eski 10-12-2017, 18:26   #2282
leobiz
Ağaçsever
 
leobiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 47
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeytinceviz Mesajı Göster
Sayın Leobiz , merhabalar, benim de bir kaç sorum olacak Zeytinle ilgili.
Teşekkürler
Merhaba,
Hayırlı olsun tarlanız. Ben forumu aktif olarak takip ediyorum, yazıyorum, ancak tekrar belirtmek istiyorum ki "bu konuda uzman veya bilgili değilim", biliyormuş gibi yazıp sizin yanlış şeyler yapmanıza sebep olmak istemem.Paylaşım içeriklerine bakarsanız öneri almamız gereken üstadlar var.
Ben yaşadıklarım üzerine çıkarım yapıp paylaşırım sizlerle seve seve. Doğrusu budur demek haddime degil.

1. Bölgenin ortalama ve en dusuk hava sıcaklıkları nedir inceleyin. -7 dereceden aşağı sıcaklıklar veya hep soğuk hava sebebi ile ağaçları kaybetme veya hiç urun alamama riskiniz olur.
2. Orada zeytincilik yapan başkası yoksa siz de yapmayın bence. Yapan varsa da onunla mutlaka gorusun. Yakın civarda zeytinyağı fabrikası veya alım yapan tüccar yok ise urun elinizde kalır. Ticari olmasa da yağı sıkmaya bir fabrika gerek. Dikili de tonu 150 Tl sıkım yapılıyor. Kendiniz salamura veya başka şekillerde değerlendirmek zorunda kalırsınız.
3. Bakımı kim yapacak? Yarıciya verirseniz adı yarıcı ama kendisi size 1/3 veya 0 urun verebilir.ben yemedim sen ye demek zorunda kalabilirsiniz.
4. Toprak analizi yaptırıp toprağın eksiklerini öğrenip ona göre destek olmaniz gerekir.
5. Gemlik turu zeytin su ve bakıma daha muhtaç,eliniz üzerinde olmayacak veya kurak havalarda sulayamayacaksaniz yağlık cins daha kolay olacaktır.ufak mufak en azından yağlık zeytin olur diye dusunuyorum, koyluler çoğunlukla su ve gübre vermez tepedeki zeytinliklerle,allah ne verdiyse,dallara vurarak toplar,2. sene de urun almazlar.
6. Bir sürü zeytin çeşidi var, bende işe safece edremit ve trilye var. diğer cinsleri hiç bilmiyorum,Sulama ve gübreleme de uzmanlık gerektiren bir soru bunlari cevaplayamam.
7. Son olarak ayda 1 kez git gel (o da kesin degil mutlaka bir şey çıkar gidemezsiniz bazen) ile zor iş. Yarıciya verseniz siniriniz bozulur. Orada yasasaniz tamam da bu şekilde zor.
Ben bu saatte zeytine niyetlensem büyük ağaçlı yer bakarım.
İlle de olsun derseniz Arbequin cinsini inceleyin, sanırım belli zor şartlara uygun üretilen tipleri var. Kısa sürede verim alır keyfine varmaya başlarsınız en azından.
160 ağaç birkaç sene sonra 10 kg/agac vermeye başlasa 1600 kg zeytin yapar. 5kg de 1 litre yağ alsaniz 300 litre yağ yapar. Ağaçlar büyüdükçe verim artınca bunlari eş dosta satarak degerlendirmeniz ve maliyetlerini bir nebze azaltacak gelir elde etmeniz gerekecek. O zamana kadar da cepten harcayacaksiniz. Siz kabul etmeseniz de bu ticari iştir. Ve zarar etmek de en büyük olasılık.
Orada yaşayıp Kendiniz ilgilenseniz daha uygun bir girişim olur.
Hasat zamanı işçi bulmak da en büyük sıkıntıdır.maliyeti de fenadir. Bizim orada erkek işçiler 85 Tl alıyor eğer bulursanız ve gelme zahmetine girerlerse. 1 işçi iyi ihtimal 120 kg yağlık zeytin toplasa günde 10 kg lik 160 ağaçta 1500 liraya yakın maliyet olur.traktoru sıkımı tenekesi falan saymiyorum.
Bir kilo süt için 1 inek beslemiş olursunuz.
Ben 11. Senede 650 ağaç ile litresi 30 Tl den yağ, 15 Tl den zeytin satarak yeni yeni kar etmeye başladım.
Ha güzel mi, evet çok güzel,zeytin ve yağ üretmek çok romantik. Ben de onca zarar rağmen halen çok mutluyum.
Bu açıdan tavsiye edebilirim

Yazım hataları için hepinizden özür diliyorum, otobüste bu kadar düzenleyebildim.

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

leobiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön