Konu: Muda
View Single Post
Eski 01-12-2017, 21:05   #11
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Erguvan

Erguvan


Bitki türü: Ağaç
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Erguvan
Tohum çeşit adı: Erguvan
Tohum kaç yıldır sizdedir: Ağacı arkadaşımın bahçesinde üç yıl kadar önce dikmiştik.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Fidan olarak satın alındı. Diğer erguvanlara göre yaprakları daha büyük bir yapıda bana göre. Geçtiğimiz yıl sonbaharda da biraz çiçek açmıştı. İlkbaharda da her iki ağaç da çiçek açtı. Bu tohumlar onlardan meydana gelenler. İlginç olan sonbaharda da tohumları topladığım sırada ikisinde de çiçek var. Çok çiçekli ve tohumlu olanın çiçekleri fazla. Az çiçekli ve az tohumlu olanın az çiçekleri var. Çiçekler soğuk nedeni ile sanırım biraz bozuldu.
Kullanılan gübreler: -
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2017 Aralık
Bitki tipi ve gelişim durumu:
Nisan ortasında yaprakları çıkmadan bir kısım dalları pembemsi çiçek açar. Erguvan çiçekleri gövdeden çıkmaktalar. Yaprakları kalp şeklindedir. Çiçekleri kokusuzdur.
Erguvan tohumunu çimlendirme biraz zor. Aşağıdaki linklerde usulleri anlatılmış. Ben denemedim ancak ben de dikmeyi düşünüyorum.

Erguvan Çimlendirme

Erguvan tohumu çimlendirme

Mine Pakkener'in üretim ile ilgili yazısına göre kaynar suda bekletmeye veya soğuk katlamaya gerek yokmuş.

Üretilmesi Tohumdan yetiştirilir, 24 saat sıcak suda şişirilip sonrasında 3 ay buzdolabında katlanarak üretilir. Köklü dip sürgünlerinde ayırma ile de üretilir. Çelikler sadece köklendirme hormonu yardımıyla köklenir. Ancak yüzdesi düşüktür. Ayrıca Temmuz/Ağustos aylarında alınan yarı odunsu çeliklerle de üretilmektedir.

Ormanbotaniği:
Tohumları katlamaya almaya gerek yoktur. Çünkü erguvan tohumlarından kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engeli var. Tohumların 24 saat sıcak suda bekletilmesi gibi bir durum olamaz. 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ardından soğuk suda 24 saat bekletin. Ertesi gün tohumların şiştiğini göreceksiniz vakit kaybetmeden hemen ekin 1 hafta içinde çimlenecektir.

ilkbaharda ve sonbaharda açan erguvan. İlkbaharda açanlardan oluşan tohumlar paylaşılacaktır.

Name:  20171110_160151.jpg
Views: 1184
Size:  25.1 KB


Düzenleyen Muda : 21-12-2017 saat 21:30
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön