View Single Post
Eski 29-11-2017, 16:25   #158
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Peşimist54 Mesajı Göster
Merhaba. Ben de Çin karaağacı bonsai aldım. İnformal uprihgt formu verilmiş hazır bonsailerden. Açıkçası ağacı pek beğenmedim ama bonsai adaylarımda çalışma yaparken fiziksel örnek olur ve tecrübe edinirim diye aldım. Verdiğiniz bilgide toprak ve saksı değişimini ilk baharda yapınız dediniz. Merak ettiğim ağacın toprağını şimdi değiştirebilirmiyim? Çünkü ağaç uyuklamaya geçti sadece bir kaç tane yaprağı var onlarda sararmış durumda.
Merhabalar. Ağacın uykuya geçmesi demek yaşamsal faaliyetlerini minimuma indirmesi demektir. Yaprakdöken türlerde bu çok daha bariz biçimde yaşanır. Bu türlerde neredeyse tüm yaşamsal faaliyetler durma noktasına gelir.

Saksı değişimi yapmak demek, kök budaması yapmasanız dahi ana kökler üzerindeki kılcal köklerin kopması demektir ki ağacın asıl ihtiyacı olan kök tipi o kılcallardır. Bir de kök budaması yaparsanız zaten ana kökler ve kılcallar büyük oranda hasar görmüş olur.

Ağaç şu anda yaşamsal aktivitelerini en aza indirdiği için oluşan bu hasarı onaramaz, uykuya geçmeden 30-45 gün öncesine kadar yapılabilirdi, her ne kadar tavsiye etmesem de, ama şu an artık o evre de geçti, artık ağacın uyanmasını bekleyeceksiniz.

Karaağaç için de en uygun saksı değişim zamanı, diğer yaprakdökenlerde olduğu gibi, yeni sürgünlerin gözleri şişmeye başladığı süreçtir. Gözler açılıp yapraklar çıkmadan saksılamış olmanız en idealidir.

Bırakın üç ay kadar uyusun, baharda enerjik bir başlangıç yapsın.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön