View Single Post
Eski 27-11-2017, 18:31   #24
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
@ Muda, foruma ne zaman baksam sizin yardımlarınızın olduğu postlara denk geliyorum. Pek çok teşekkür ediyor sayınızın artmasını dileyerek konu ile ilgili aklıma gelenleri yazıyorum.

Unu yasaklayarak sağlığımızı koruma çalışmalarımda ev içerisinde başarılı olduğum söylenemez. Ben de hiç olmazsan çarşının sıcacık bir lokmada bitiverecek ultra zararlı beyaz ekmeklerini bırakarak daha faydalı ekmeği nasıl yapabilirime yöneldim.

Önce ekşi mayayı buldum, araştırdım, öğrendim ve yaptım. Dolabımda üç haftalık mayam yaşıyor halen. Tam buğday-çavdar-yulaf-mısır unu katınca ortaya çıkan ekmek içerisinde beyaz un olmadığı için gözeneksiz, basık ve sert oluyor. Bu da gençlerin damak tadına uymuyor. Buna çare ararken baktım ortalıkta siyez unu dolaşıyor. En uygun fiyat 5 kg. 50 tl. Bunu yaylada yetiştirir miyim dedim ve tohumluğun kilosunun sekiz - 10 tl.ye satıldığını, 100 m. kare kadar yerde iki kilonun yeterli olacağını, yayla da dahil hemen her yerde yetiştirilebileceğini öğrendim kabaca. Bu aşamadaki, sorun acaba gelecek olan tohumluklar bizim aradıklarımız mı? Diğer sorun dediğiniz gibi ektik büyüttük topladık ne yapacaz. Buraya yakın değirmen var ama yeterli olur mu

Siyezin farkı kromozom sayısı, yılların tohumu olması, faydaları vs. de bunlar, 'harbiden de öyleymiş' diyerek tohuma, una bakarak veya üç ay ekmeğini yiyerek anlaşılabilecek şeyler değil.

Buğday ekimi son donlardan sonra yapılıyormuş serin yerler için.

Sonuç; irtibatı kesmeyelim de yeni bilgiler edinince haberleşelim. Ben biçtiğimiz buğdayları çuvala katıp değirmene götürmenin yeterli olup olmayacağını bir bilene sorayım. Ama önce taneleri ayırmak lazım herhalde. Altına örtü yazıp pata-küte vursak ayrılmaz mı ki

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön