View Single Post
Eski 27-11-2017, 16:36   #23
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Sonuç, ekmeğimizi de yapıp yedik mi

Tohumluk buğdayını ve ununu tedarik edebileceğimiz güvenilir yer var mı bildiğiniz.
Sn. TCM;

En eski buğdayı bulamadık. Ancak burada dağlık bölgede yetişen iki buğdaydan birini bulabildim. Tane olarak aldım. Bu iki buğdayın en büyük özelliği hem yazlık hem de kışlık olarak ekilebiliyormuş. Tabi kışlık olarak ekilirse daha sağlıklı ve dolgun buğday yetişiyor. Eskiden kar olduğu için hıdırellezde bile bu buğday ekilip ürün verebiliyormuş. Burada eken birkaç kişiden en az iki yıllık bir araştırma sonucu buldum. Şimdi bir arkadaşımın babası da de şeker nedeni ile doğal buğday almıştı. Ona götürdüm. Buğdayın ayıklanması, yıkanması gerekiyormuş. Değirmeni de o buldu. Yeni bulduğumuz için buğdayı un haline biraz zor getireceğiz. Un haline gelse bir şekilde hanımlar değerlendirmesini yaparlar. Bu yıl muhtemelen eski çeşit buğdayı kullanamayacağız. Ancak tohumluk olarak da kullanılabilecek buğdayı bulduk. Benim yerim buğday yetiştirmek için nasıl olur bilmiyorum. Tamamen dağlık. Yaptığımız setlerde sebze vs. yetiştirmeye çalışıyoruz. Ektik hasadını nasıl yapacağız. Yetmedi nasıl ayıklayıp hangi değirmende un haline getireceğiz. Sellektör denilen buğdayın taneleri ile taşı, tozu, yabani tohumları (içinde burçak tohumu varmış siyah bir şeyler öğütülmesinde sıkıntı olmayacağını söylediler) Buğdayı tohumluk olarak da kullanılabildiği ve bulunmadığı için normal buğdaydan daha fazla paraya aldık. En azından nesli yok olmakta olan bir buğdayı bulabildiğim için memnunum. Diğer çeşidi de bulmaya çalışıyorum. Ekmek isterseniz elimdeki buğdaydan bir miktar gönderebilirim. Anlattıklarım sizin için de geçerli olur. Ayrıca çevrede buğday tarlaları var ise tozlaşma yolu ile özelliği bozulabilir mi o konuya da bilen arkadaşlar cevap verirler.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön