View Single Post
Eski 25-11-2017, 20:40   #66
aziztoprak
Ağaç Dostu
 
aziztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sn. aziztoprak ve ahmeter yeni yerleriniz hayırlı olsun.

Benim aldığım yere göre düz bir yerde yeriniz bulunmakta. Şu an için küçük konteyner yeterli gelecektir. Umarım istediğiniz gibi bir eviniz olur.

Dinar depreminden sonra arkadaşımla konuştuğumda depremde yıkılan evlerin sizin ev resminde olduğu gibi yığma şekilde yapıldığını anlatmıştı. Depremde tuğla duvarlar harekete dayanamayıp yıkılmakta üst katlarda bulunan plakalar birbiri üstüne yıkılmaları nedeni ile can ve mal kaybı üst seviyeye çıkmış. O zamanlar bizim apartman eski dolgu tuğlalardan olduğu için aynı tehlikenin olup olmadığını bu işin uzmanına sormuştum. O da bana eski tuğlaların sağlam dolgu olduğu için plaka zemin veya tavanların halk arasında televizyon tuğla olarak tabir edilen tuğlalar gibi çökmediğini anlatmıştı. Yapabilirseniz karkas bina depreme karşı daha dayanıklı olur.
Zemin de arkadaşlarımızın söylediği gibi sağlam olan yeri seçmek en güzeli. Özellikle kayalık zemin üzerine yapacağınız ev daha sağlam olur. Arsa olarak almanız nedeni ile muhtemelen belirli bir zaman sonra çevre ev ile dolacak. İmar durumu nasıl. Belediyeden bu durumu öğrenip evin yerini o duruma göre yaparsanız daha iyi olmaz mı? Burada eskiden yapılan tek katlı, iki katlı evler yıkılıp yerine apartmanlar yapılıyor. 500 m2 de ilerleyen zamanlarda çevreye uymak durumunda kalacak. Planınızda bu durumu da göz önünde tutmakta fayda bulunmakta.

Nihayet ben de yerimi düzelttirdikten sonra konteyneri yerine yerleştirebildim. Konteyner arkasına harçsız duvar örüldü. Oradan çıkan taşlarla. Zemin düzeltildi. 5*10 tahtalar konulacaktı ancak koyacak vincin zamansız gelmesi,gece 10 cm kar yağması nedeni ile zemin üzerine koyabildik. Zemini düzelttiğimiz için kasıntı olmadı. Bilmeyen arkadaşlar için yapılan işlemi anlatayım. Konteynerdan daha büyük bir alanın dört tarafına demir çubuklar dikildi. Bir tane şeffaf hortum içine su dolduruldu. Direkler arasında bu hortum su durumu ayarlanarak yükseklik farkları işaretlendi.Aynı işlemler çarpraz şekillerde de yapıldı. Daha sonra bu işaretli yerler ip ile işaretlendi. Alt zeminde yüksek olan yerler kazılarak düşük olan yerler düzeltildi. Daha sonra da tırmık yardımı ile büyük taşlar ayıklanarak tam olarak düz bir zemin elde edildi. Tekrar hortum ile baktığımız zaman aynı yükseklikte oldukları görüldü. Keşke bunu size daha önce yazabilseydim. Alt zemini tuğla ve bims ile doldurmanız su girmemesi açısından güzel olmuş. Yüksek yere çekeceğiniz duvar gerisinden de kanal gibi bir şey yapıp yanlardan çukur yerlere kanal açmanız durumunda su girmesini önlemeniz iyi olur. Bazen hızlı yağmur veya fazla kar olması durumunda faydası olur düşüncesindeyim.
Konteyner içinde tuvalet olmayınca bir yönde iyi oldu. İçerisini daha iyi kullanma imkanı var. Ancak bende de iki kapı iki pençere var. Ortadan bölmeli. Bölmeye kapı açmayı veya tamamen kaldırmam durumundaki kar zarar dengesini düşünüyorum. Bu durumda tuvalet ve fosseptik çukurunu ileriye bir yere koymayı düşünüyorum.
Su deposu koyduğunuza göre arazide su bulunmamakta. Bir tonluk su depoları bile size belirli bir zaman sonra az gelir. Özellikle sulamak zorunda olduğunuz sebze, çiçek ve ağaçlar olması nedeni ile. Çim ekmeyi şu an için hiç düşünmeyin derim. Su ihtiyacı en yüksek bitkiler çim. Daha sonra üzülmektense su sorunu kalmadığı zaman ekersiniz. Fidanların aralıkları dikeceğiniz meyve fidanına göre değişiyor. Dört metre araya diktiğiniz meyve fidanı büyüdüğü zaman birbiri içine girecektir. Özellikle geniş yer isteyen meyve ağaçları o kısmı komple kaplayacaktır. Burada bir kişi 6*6 ebadında diktiği kiraz ağaçlarını o zaman söylenen 7*7 dikmediğine pişmandı. Ağaçlar geçen zaman içinde oldukça fazla büyümüşlerdi.

Arsa etrafı çevrili olması nedeni ile tel dibine veya biraz gerisine çeşitli asma dikerek değerlendirseniz nasıl olur. Asmanın önce dik çıkmasını temin edip daha sonra keserek sağ ve sol tarafa kol vermesini sağlarsınız. Daha sonra da budamanızı bu duruma göre yapıp oldukça iyi ürün alırsınız. İsterseniz üzümsü meyve fidanları, dikensiz böğürtlen, ahududu vs. bir alana da dikebilirsiniz. Siz dikenli böğürtlenlerden çok çektim halen de çekeceğim diyorsunuz. Kolay kolay ölmüyorlar.

Ben merdiven basamaklarını kayrak taşı ile yaptırdım. Biraz fazla dik olduğu için çok süper bir şey olmadı. Ancak rahat bir şekilde inip çıkabiliyorum artık. Taş aralarına limon kokulu kekik vs. ekmeyi düşünüyorum. Baharla birlikte yapılırsa zaman içerisinde oldukça güzel bir görüntü ve yürüdükçe güzel bir koku ortaya çıkıyor. Bims veya benzer malzeme ile de yapabilirsiniz sanırım. Resimden oldukça sağlam gibi görünüyorlar. Taş en güzeli.

Ben eski konteyner içerisine bir adet çekyat almıştım. Bir de katlanabilir yatak. Hem yatak yerine kullanmak için hem de oturmak için baza yataklarından alınabilir düşüncesindeyim. Ben şark köşesi gibi yapmayı düşünüyordum. Ancak yer pek müsait olmayacak. Baza yatakları üst üste konabilir. Bu şekilde fazla da yer kaplamaz herhalde.

Katlanır sandalye yerine plastik sandalye veya iç içe geçen sandalye seçeneğini de düşünebilirsiniz. İç içe geçince bir sandalyelik yer kaplıyorlar nasıl olsa. Katlamalı sandalye de aynı yeri kaplayacak.

Bu arada en büyük sorun eşiniz sevmiyor ise çocuklar da sevmezler. Tek başına da yaptığınız işler size sıkıntı vermeye başlayacaktır.

Su kuyusu bacası dediğinize göre su kuyunuz bulunmakta. Fosseptik çukurunu mümkün olduğu kadar su kuyusunun uzağında bulundurmaya çalışın. Elektirik, su durumu hakkında bilgi verebilirseniz bilen arkadaşlar daha fazla yardımcı olabilirler.
Sn. Muda detaylı bilgi ve tavsiyeleriniz için teşekkürler. Sizin de yeriniz hayırlı olsun Allah gönlünüze göre versin.

Yapı çeşidi hakkında size katılıyorum. Ben de çoluk çocuğumu riske atmak istemiyorum. Geç olsun güç olmasın diyerek standart hesaplı kitaplı ufak ta olsa kagir bodrum+1,5 kat bir ev düşünüyorum.

Evin önü deniz manzarası kuzey yönünde kaldığı için mecburen o yönde olacak gibi. Ama zemin konusunda mimarla istişare sonrası karar verebileceğim. Arsa imar durumu %25 3 kat.

Alt zemini tuğla ve bims ile dolu olması hem yerden yükselmeyi sağladı hem de alt taraftaki 5-10 cm kadar yükseklikteki mıcır aralarından yağmur suyunun akıp gitmesini sağlayacak.
Bence yapılmış kapıları bozmayın ek masraf yapmadan mevcut haliyle kullanmaya çalışın derim.
Arsada henüz elektrik su yok. Ruhsat alınca ancak alınabilecek. Bu da 1 seneden önce olmayacak. Bu bakımdan su deposu gerekiyor.

Dediğiniz gibi sandalyeleri plastik iç içe geçme olanlardan sipariş ettim.

Bahsettiğiniz büyük sorunla ilgili olarak çok sıkıntı yok. Çocuklar ve eşim okul nedeniyle çok ilgi göstermiyorlar şu an ama ara tatil ve yazın içine düşeceklerinden eminim. Şu anda yalnız kovboyu oynuyoruz.

Su kuyusu arsa ön tarafında arsa sınırımın dışında kalıyor. Alırken bana arsa içinde demişlerdi. O zamnlar tabi oradaki eski taş evin eski keson kuyusu ama kadastrodan sonra arsa dışında yolda kalmış. Yine de oradan belediye yolu geçip yıkılıncaya kadar benim kullanmam engel bir durum yok. Ancak elektrik alınca kullanabileceğim. Fosseptik çukuru kuyudan bağayı uzakta yaptım. Geçici elektrik konusunda ufak çaplı güneş enerjili sistem düşünüyorum.

Kafamı kurcalayan diğer bir konu şu. Fazla masraf olmaması için arsa sınırlarını beton çit tel ile çevirdim. Mevsim geçmeden de istediğim ağaçları çitten 75 cm içerde olacak şekilde dikmek istiyorum. Ancak şu soru kafamı kurcalıyor. İnşaat aşamasında veya sonrasında arsanın kenarlarına taş duvar yaptırmak istersem ağaçların zarar görmemesi için ne yapmam gerekir. Ağaç dikmeden duvar işini mi çözmek gerekir. Şu anda duvara yatıracak param da olmadığı için sıkıntılıı bir durum. Nasıl sıralamalı işleri acaba.

Sağlıcakla kalın.

aziztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön