View Single Post
Eski 19-11-2017, 08:48   #257
Ayazkızı
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
Yıllar önce elma sirkesi yapmıştım üzerindeki sirke anasını kötü bir şey sanıp döktükten sonra onun aslında iyi bir şey olduğunu öğrenip yıllarca kendimle çok dalga geçtim cehaletimle yüzleşip/kabul edip ( belkide tembellikten) bir daha ev yapımı malzemelere bulaşmadım. " Her şeyi kendimiz yaparsak iyi işler yapanlar nereden para kazanacaklar" deyip yapanlardan satın aldım hep. Her ne kadar caaanım sirkeyi dökmüş olsam da ondan önce yaptığım biber salçası harika olmuştu mesela. Böyle işlerde başarılı olduğumu düşünüyorum Ama apartmanda oturup yukarıdan komşunun silkelediği halının tozları özene bezene yaptığım salçanın içine yağınca evde hiç bir şey yapmak istemiyor insan.

Ama bu yıl üreticilerin ürettikleri malzemelere koydukları fiyatlar benim bütçeme biraz ağır gelince kolları sıvadım. İzine gelen Alamancılarımla ilgilenirken salça yapamadım. Ama bir tarhana yaptım kiiiii... Yok böyle bir şey!!! Eğer benim yaptığım bu şey tarhanaysa bu zamana kadar tarhana diye yediklerim neydi diye düşünmeye başladım. Artık hiç kimseden tarhana almam.

Yaaa ben bir de sirke yapayım bakalım nasıl olacak dedim alıç ve kuşburnu sirkesi yaptım. İntenette çok tarif var... bir doktorun tarifine göre kurdum sirkeleri, doktorcum 20 günde oluyor dediği için de 25. gün süzüp içmeye başladık. Sirkelerin tadı harika oldu az beklettiğimiz için keskin değil ana falan da yapmadılar doğal olarak. Araştırmaya devam ettim. Uzun süre bekletilen sirkelerin tadının nefis olduğunu okudukça sirkelerimi 25 günde süzüp bekletmediğime pişman oldum.

Hemen aktara koştum Şehirde bize kurtlu meyveleri layık gördüklerini bildiğimden biraz fazla miktarda kuşburnu, Hünnap, ( yarısından fazlasını kurtlu çıktı) yaban mersini aldım internet'ten de zerdeçal siparişi verdim. Paşabahçe'den 8er litrelik kavanozlar aldım. sirkelerimi kurdum.

Tarifi bir çok tarifin karışımı.

Meyveleri parçaladım ( daha kolay fermente olduğunu söylüyorlar)
Bir çorba kaşığı kaya tuzu.
Bir çay bardağı ev yapımı sirke. (Sığacık pazarından aldım)
Bir çorba kaşığı bal
10 tane de nohut koydum.
Kavanozların ağzını keten bir mutfak bezini yeterli büyüklükte kesip örttüm lastikle sabitledim.

17 kasımda kurduğum sirkeler hemen fermente olmaya başladılar. kimi daha hızlı kimi daha yavaş. Mesela Hünnap şu an köpük köpük, kuşburnu ve yaban mersini nazlı nazenin minik baloncuklar üretiyor. Zerdeçal daha mini minnacık baloncuklarla yetiniyor ve üzerinde bir yağ tabakası var ama baloncuklar gün geçtikçe fazlalaşıyor. Bu durum bana doğru yolda olduğum inancını veriyor.

Her gün sirkeli suyla dezenfekte ettiğim tahta kaşıkla karıştırıyorum. Bu arada sirkelerimle konuşuyorum Belki gaza gelip daha lezzetli olurlar kimbilir

Ayazkızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön