View Single Post
Eski 14-11-2017, 22:50   #113
canberkay
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-02-2016
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 9
Öncelikle bu konu altında yazılmış bütün gönderileri okudum ve inceledim.

Herkesin kırmızı örümcek ile savaş serüvenini inceledim.

Yaklaşık 2 yıldır aktif olarak baktığım ve geliştirdiğim bir kaktüs koleksiyonum bulunmakta. Kaktüsler haricinde tropikal bitkiler ve sebzelerde var.

Kaktüs koleksiyonum kapalı balkonumda bulunmakta, sebzelerle yazın işyerimin terasında ilgileniyorum. Tohumdan meyveye.

Öncelikle kırmızı örümcek ile kaktüsler üzerinde 2017 baharında tanıştım (yumuşak dokulu kaktüs türleri için çok zararlı ve illet bir haşere)

(sanırım satın aldığım bir kaktüsün üzerinde balkonuma geldi)

Daha sonra domates yaprakları üzerinde ağ ören türdeki kırmızı örümcek ile tanıştım.(çevredeki ağaçlar bitkiler kuşlar aracılığıyla geldiğini tahmin ediyorum)

Domates üzerindeki ile kaktüsler üzerindeki kırmızı örümcek türü farklı. Hatta tam olarak çözemediğim 3. bir tür kaktüsler üzerinde bulunmakta. (3. tür daha bordo, daha belirgin hatlı ve biraz daha büyükçe( ama yinede gözle görmek oldukça zor)kırmızı örümcek olduğunu düşünüyorum)

Domatesler ile aynı ortamda bulunan kaktüslerim oldu ama domates üzerindeki tür kaktüslere bulaşmadı, zaten kaktüsler üzerinde bulunan kırmızı örümcek türü ağ örmüyor.

Bu noktadan sonra uyguladığım tedavi yöntemlerine değineceğim;

Domatesler üzerinde neem oil denedim, defalarca ama herkeste olduğu gibi sadece yetişkinleri yoketmekte ve 7-10 gün ertesinde yumurtadan çıkan yeni nesil gözle görülebilmekte.

Kaktüslerde de neem oil denendi. Domatesler ile aynı şekilde ama daha uzun bir koruma süresi sağladı. Kaktüslerde belirtmek istediğim başka bir nokta ise güneş gelen doğrultunun tam zıttı yönünde (yani daha çok gölgede kalan kısımlarda) haşerelerin konuşlanıyor olması.

Domateslerde tazyikli su ile temizleme yöntemi ve daha sonra kötü durumdaki yaprakların budanması, bir süre kırmızı örümceklere karşı koruma sağladı. Ama yine kolonize olmaları 7 günü buldu.

Sabun ve neem oil karışımını kaktüslerde denedim, sonuç aynı. Hatta kaktüslerde sabun kalıcı izler bıraktı.

En son yabancı kaynaklardan ulaştığım 2 madde etil ya da izopropil alkol ve BI-58 (dimethoat).

Yüzde 70 oranında su ile seyreltilmiş alkolün. İlk etki olarak kırmızı örümcekleri sersemlettiğini 1 dakika içinde de öldürdüğünü keşfettim, bitkiye bir zarar olmadı, alkol uçtu, su kaldı. İstenirse daha sonra su ile durulama yapılabilir. Bazı kaynaklar yumurtalarada yakıcı etkide bulunduğunu dile getiriyor. 2-3 seansta tamamen kurtulduklarını dile getirenler var. Zaman içinde öğreneceğiz, buradan bildirimde bulunurum.

Gelelim; Dimethoat'a, bu madde sistemiktir, yani bitkinin özsuyuna karışarak haşereyi zehirlemekte buyuzden KESİNLİKLE sebzelerde **** ev bitkilerinde kullanılmasını önermiyorum. Sadece kaktüslerde kullanacağım. Detayları burada yazacağım.

Kırmızı örümcek haricinde kök unlu biti sorunum bulunmakta bu iki ürün ayrıca onlarada etki edebilir nitelikte olduğu için tercih edildi.

canberkay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön