View Single Post
Eski 12-09-2007, 22:35   #1
avukatkemal
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Etoburlarda Dormancy (kış Uykusu) Nedir?

(FORUMDAKİ KONULARDAN DERLENMİŞTİR)

Sonbaharın ilerliyen bu günlerinde VFT'ler Sarraceinia'lar Droseralar gelişimlerini çoktan yavaşlatılar. yapraklarda sararma, kararma hatta kurumalar çoktan başladı. bu kurumaları müteakip yeni yaprak oluşumları ya yok denecek kadar az ya da olan yapraklarda değişiklikler farketiniz. belki bazılarınız hazırlıklı olamıyabilirsiniz diye yazmakda fayda var. yapraklar yazdaki gibi değiller VFTde kapanlar ufalıyor altdaki yaprak kısmı genişliyor. sarracenialarda huni kısmı adeta prematüre gibi geniş bir huni boyunda yaprak oluşumları ile huniler minikleşmekte. bu kış yapraklarına phylodien de deriz bu dormancy e giren cp lerdeki en doğal haldır bundan daha doğalı olamaz.

Dormancy için:
Zaman : En geç kasım ortaları artık 10-15oC lerde dinlendirmeye hazırlamamız gerekir.

Sulama : Sulama suyundaki seviyeyi düşürün hatta zaman zaman altlarında hiç su kalmıyacak durumlara getirin, ama asla torfunu kurutmayın. Altında su olmazsada torfa parmakla basınca az biraz da su kusar kadar nemli olsun. Kasım ortaları bu ıslaklıkta olmamalı. Nemli-ıslak hatta cp'ler için ıslak denecek kadar olmalıdır. Zaman zaman örneğin haftada bir kez kışları mart a kadar altında su kalmıyana dek sulama su ekleme yapmayın bir gün sonrası yine altında en az 1cm kadar su kalıcak şekilde ıslak tutmaya devam edin

Mekan : Serin ancak biraz da ışık alan bir yer olabilir. Kalorifersiz pencerede stor ile pencere arasında geceleri 12 gündüz 15 derecelerde çok rahat dinlenebilirler. İsterseniz dışarda kuytu bir yere koyun ancak hava geceleri +4 dereceyi bulursa içeri serin bir yerde birkaç gün korumaya alın tekrar yükselirse dışarı koyun. Kış ayazından, rüzgardan korunmuş camekan bir limonluk veya kış bahçesi misali ısıtmasız ışık alan yerler, serin bir merdiven boşluğu, aydınlık bir kömürlük v.s. de kışı soğuk yerlerde eb leri dormancy ye almak için uygun yerlerdir. sarr. dormancy leri için çok uygun ancak geceleri suyun donacağı kadar soğuk oluyorsa geceleri içeri alıp gündüzleri sıcaklığın daha makul olduğu zamanlarda tekrar orda en az bir ay daha geçirmesini sağlamak sağlıklı olur.

İlaçlama ve saksı değiştirme : Sarr. ve dionealara bir yer bulma zorluğu, torfun ve bitkinin kışlık yapraklarında çürüme görmek bazan çok geç olabileceğinden zaman zaman örneğin ayda bir preventif yani önleyici bazı ilaçlamalar yapmak iyi olur. Dithane bu gibi durumlarda tercih edilen ilaç olmalıdır. Yeni yılda mart gibi vegetasyon başlangıcında torf değişimi çok iyi olur. Zira her tür ilaçlama bitki için de bir tür stress kaynağıdır. Saksı değişimi de bir stress faktörü olmakla birlikte dionea ve sarr.lar bu dönemde yani mart nisan gibi dikkatli yapılan bir torf değişimini daha az bir hasarla kabullenmekte, çok çabuk kendilerini toparlamaktadır. Saksıda geçen yıldan ciddi bir sphagnum gelişimi baş göstermiş ise pekde torf değişimi gerekmiyebilir.

Bitimi : Mart gibi baharın gelmesiyle,
* Gerekli ise, saskı substrat değişimi.
* Rizomların bölünmesi
* Geçen seneden kalma kuru yaprakların geriye doğru kesilmeleri.
işlemleri yapılır.


Düzenleyen malina : 04-11-2007 saat 18:57
avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön