View Single Post
Eski 09-11-2017, 16:57   #86
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
...

domates resmi yok demişsiniz ancak genel prensiplerde fotoğraf kullanmak zorundasınız diye bir bilgi göremedim.
...
Alıntı:
4.2.1 Tohum tanıtım mesajları
Paylaşılacak tohumların her biri ayrı bir mesaj ile tanıtılmalıdır.

Tanıtım mesajları gelişmiş editöre geçilerek hazırlanmalı, mesaj başlığına tohum adı yazılmalıdır.

Mesajda sırasıyla;
  • Varsa bitki ve meyvesinin resmi (tercihan sizin bahçenizdeki resmi)
  • Bitki türü: (meyve, sebze, çiçek, ağaç vb.)
  • Bitki ömrü: (tek yıllık, iki yıllık, çok yıllık)
  • Tohum Türü: (domates, biber, vs)
...

Resim kullanmak mecburi olmamakla beraber tohumu paylaşılan bitkinin ve meyvesinin resminin tohum tanıtımında mevcut olması kuvvetle tavsiye edilir. (kendi adıma, zaten bildiğim bir çeşit değil ise bitkisinin ve meyvesinin resmini görmediğim bir tohumu talep etmem)



Atalık, ya da daha genel olarak "open pollinated" (hibrid olmayan ve stabil) çeşitlerin tanıtımında isimlendirmenin doğru olması, bu tohumun gerek önceki hikayesi gerek sonradan takibi için önemlidir. Esasen bu şekilde tanıtılmış tohumların yıllara sari takibi mümkün ve anlamlıdır.


Öte yandan tohum etkinliği, tercih bu olmamasına rağmen, doğru isimlendirilmemiş, kaynağı sarih olmayan, muhtemelen zaten bilinen bir çeşidin paylaşımcının tohum hakkında doğru bilgiye sahip olmaması sebebiyle uydurma bir isimle tanıtımına engel değil. Zira tohum talep edenler de yeknesak bir anlayış ve disipline sahip değiller. Bazı yetiştiriciler talep ettikleri tohumun kökenini bilip, sonraki yıllarda da ona göre takip etmeyi tercih ederken bazıları için bu konunun bir önemi olmayabiliyor.


Anavatanı ülkemiz olmayan tohumlarda çok karmaşa yaşanıyor. En çok da domateste. Ülkedeki tarihi 200 yılı geçmeyen bu bitkinin o kadar çok "yerli"si var ki şaşmamak elde değil. Oysa bunların %90'ı yurt dışında zaten bilinen çeşitler. Biri bir şekilde tohumu getiriyor ertesi sene de oluyor yerli

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön