View Single Post
Eski 09-11-2017, 14:45   #82
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
şöyle ki benim düşünceme göre tohumlar onlarca yıldır bir toprak üzerinde durmuşsa artık ona ait olduğunu düşünüyorum.
Böyle bir tohum tasnif standardı yok. Bu söylediğimin de ne benim mesleğimle ne yaptığım işle ne hayata bakışımla vs hiçbir ilgisi yok. Yerel tohum kavramı da Türkiye'de yanlış kullanılıyor. Eğer bu siyah domatesin tohumu Beyşehir'de ıslah edildiyse, Beyşehir'in yerel tohumudur ve aynı zamanda Türkiye'ye ait yerli bir tohumdur. Kırım Türklerinin Kırım'dan getirdiği tohum, Beyşehir'in yerel tohumu olmaz. Beyşehir'e adapte olmuş olabilir, o başka bir konu. Kırım'dan getirdilerse, tohum hikayesinde bu durum mutlaka belirtilir ve zaten eğer o yöreye ait bir siyah domates çeşidi varsa, bunun daha önce ülke çapında duyulmamış olma ihtimali var mı bilmiyorum. Eğer paylaştığınız tohum Beyşehir'e ait kırmızı domates olsaydı, üzerinde hiç durmazdım.

Tohum tasnifinin yapılmasında en temel konu, tohumun nerde ıslah edildiğidir. Islah, özellikle amatör ıslah, ıslahçının mutfak anlayışıyla, damak tadıyla birebir ilgili bir konu. Siz Türkiye'de yaşayan biri olarak, marketlerde şekerli yoğurdun kapış kapış gittiğini görüyor musunuz? Göremezsiniz çünkü yenmez. Amatör ıslahçı da, mutfak adetleri neyi öngörüyorsa, tohumu ona göre ıslah eder.

Tanıdığım en iyi tohum uzmanları köylülerle çiftçiler ve avukat, doktor, kimyager vs gibi mesleklere sahip insanlar. Dünyada da, Türkiye'de de atalık tohum bekçiliğinin ve tasnifinin öncülüğünü amatörler yürütür. Onların gösterdiği hassasiyeti gösteremeyecekseniz, tohum paylaşımına/takasına niye katılıyorsunuz, bunu anlayamadım?

Alıntı:
örneğin; likopen domatesin ukraynadan geldiğini söylerseniz onu düzeltirim. bu benim için problem olmayacaktır.
Likopen domatesi diye domates olmaz, bu isimlendirmeyle domates takası yapılmaz. Yüzlerce çeşit siyah domates var. Resmine bakarak hangi coğrafyaya ait olduğunu nasıl söyleyebilirim? Kaldı ki resmini dahi görmedim. Bir başka örnekte sürpriz domates diye domates başlığı açmışsınız. Bir domatesi ekmişsiniz, domatesin adını kağıda yazmışsınız sonra o kağıdı kaybetmişsiniz. Şimdi belki de hepimizin çok iyi bildiği bir çeşidi sürpriz domates olarak dağıtacaksınız. Bunu makul buluyor musunuz?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
sayın birnefestoprak,

sizin hassasiyetiniz bu işle yakından uğraşmanız hatta mesleğiniz olması bakımından çok önemli olabilir. şöyle ki benim düşünceme göre tohumlar onlarca yıldır bir toprak üzerinde durmuşsa artık ona ait olduğunu düşünüyorum. zekoş un sayfasına ayrıca inceleyeceğim. daha önce de dediğim gibi eğer orayı boş bırakırsam bu sefer tasnifte daha çok problem olacaktır.

bu topraklar üzerinde 80-100 senedir olan türler doğal olarak bu topraklara uyum sağlamış ve artık bu topraklara yerleşmiş türleri ben yerli olarak görüyorum.

size şu yönden katılıyorum; tohumların türlerini,kökenlerini oluşturacak bir datacenter olursa bu iş daha kolay olur. yıllarca geleneksel yetiştirme pek çok bilgiyi de beraberinde değiştirmiş. savunduğum asıl konu buralarda yıllarca yetiştirilen türlerden tespit edileni sabitlemek, onun dışındakileri de buraların türleri gibi kabullenmektir. ben bir çiftçi ya da ziraatçi değilim bu konu içinde bundan daha fazla hassasiyet gösteremiyorum. benim tek amacım iyi tohum biriktirme ve iyi yetiştirmek. bunu da sırf çocuklarımıza ya da çevremize katma değer olarak gördüğümden yapıyorum.

elimde olan tüm tohumların kökenlerinin sınıflandırılmasında yardımcı olabilecek her bilgiye açığım. örneğin; likopen domatesin ukraynadan geldiğini söylerseniz onu düzeltirim. bu benim için problem olmayacaktır.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön