View Single Post
Eski 09-11-2017, 07:01   #81
Musa Gündoğan
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
sayın birnefestoprak,

sizin hassasiyetiniz bu işle yakından uğraşmanız hatta mesleğiniz olması bakımından çok önemli olabilir. şöyle ki benim düşünceme göre tohumlar onlarca yıldır bir toprak üzerinde durmuşsa artık ona ait olduğunu düşünüyorum. zekoş un sayfasına ayrıca inceleyeceğim. daha önce de dediğim gibi eğer orayı boş bırakırsam bu sefer tasnifte daha çok problem olacaktır.

bu topraklar üzerinde 80-100 senedir olan türler doğal olarak bu topraklara uyum sağlamış ve artık bu topraklara yerleşmiş türleri ben yerli olarak görüyorum.

size şu yönden katılıyorum; tohumların türlerini,kökenlerini oluşturacak bir datacenter olursa bu iş daha kolay olur. yıllarca geleneksel yetiştirme pek çok bilgiyi de beraberinde değiştirmiş. savunduğum asıl konu buralarda yıllarca yetiştirilen türlerden tespit edileni sabitlemek, onun dışındakileri de buraların türleri gibi kabullenmektir. ben bir çiftçi ya da ziraatçi değilim bu konu içinde bundan daha fazla hassasiyet gösteremiyorum. benim tek amacım iyi tohum biriktirme ve iyi yetiştirmek. bunu da sırf çocuklarımıza ya da çevremize katma değer olarak gördüğümden yapıyorum.

elimde olan tüm tohumların kökenlerinin sınıflandırılmasında yardımcı olabilecek her bilgiye açığım. örneğin; likopen domatesin ukraynadan geldiğini söylerseniz onu düzeltirim. bu benim için problem olmayacaktır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Birçok durumda, Türkiye'ye ait tohumların yöresini belirlememiz mümkün olamıyor amd ülkeye ait olduklarını biliyoruz. Yöre tespiti yapamamamızın temel nedeni, geçmişte kayıt tutulmamış olması. Fotoğraf, köken bilgisi, tohum hikayesi vs yok. Bu yüzden, aldığınız yarım bilginin sizin için yeterli olması, konuyu ne yazık ki çözmüyor çünkü yerli siyah domates konusu oldukça tartışmalı. Herhangi bir acur tohumu, kavun tohumu gibi doğruluğundan şüphe etmeyeceğimiz bir konu değil. Kaynak tanımlaması yaparken örneğin Sn Zekoş'un kataloğunda kullandığı dili incelemenizi tavsiye ederim.

Bakın örneğin siyah tatlı biber için önce yerli dediniz. Sonra sordunuz ve "80-10 senelik dışardan" cevabını alınca bu bilgi değişti. Bu ne demek? Bunlardan hangisi doğru?

Burda likopen domatesi olarak dağıttığınız domatesler, aksini ispatlayacak bir bilgiye ulaşmadığımız sürece Türkiye'nin atalık çeşitleri değildir. Eğer yerli değil de yerli olarak dağıtımını sağlıyorsak, zaten hiç yapılmamış bir tasnifi iyice içinden çıkılmaz hale getirmiş oluyoruz. Tekrar etmem gerekirse, bunun detaycılıkla hiçbir ilgisi yok. Oldukça temel ve basit bir konu.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön