View Single Post
Eski 02-11-2017, 21:27   #548
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ZoliveZeytin Mesajı Göster
1-Hasat sonrası: bordo bulamacı
2-Mart başı: bordo bulamacı
3-Çiçek öncesi (tomurcuk evresi): kaolin
4-Çiçek öncesi (tomurcuk evresi): neemazal (pamuklu bit için)
5-Zeytinler saçma büyüklüğünde iken: kaolin (zeytin sineği ve güvesi ve tırtıl için Delfin wg ile birlikte)
6- 5. maddenin 10 ya da 15 gün arayla bir ya da iki kere daha tekrarı
Bordo bulamacının sonbahar/ilkbahar yılda iki kez uygulanması gibi bir kural yok. Bordo bulamacı yüksek oranda bakır içeren, antibakteriyel antifungal bir içeriktir. Benim tavsiyem ağaçların böyle bir uygulamaya ihtiyacı varsa yapın, yoksa yapmayın zira her bordo bulamacı uygulaması toprakta bakır oranının artmasına sebep olur, bu da zararlıdır.

Bunun yerine düşük bakır oranlı organik ilaçlar var, gerektiğinde onlardan da kullanılabilir.

Çiçek öncesi kaolin de şartlara çok bağlı. Genelde hava şartları o dönemde zorlayıcı olabilir. Kaolinin esas ilk uygulama zamanı tanelerin saçma tanesi kadar olduğu zamandır. Delfin veya aynı oranda başka bir BT bakterisi içerikli biyolojik ilaçla beraber uygulanması açıkta yakalanan güve larvaları için etkilidir.

Kaolinin 10-15 günde bir uygulanması diye bir şey yok. Esasen 10 günde bir kaolin uygulamasına güç yetmez Bu yılı sadece iki uygulama ile atlattım. İyi bir yapıştırıcı ile uygulanırsa kaolin kaplaması kolay kolay yıkanmaz. Taneler büyüyüp korumasız kaldığında ikinci, belki gerekiyorsa üçüncü uygulama yapılabilir. Uygulama ihtiyacı sinek yoğunluğuna göre yılda yıla değişebilir. Sineğin yoğun olduğu yıllarda kaolinin yanısıra "zehirli yem kısmi uygulama" (spinosad + hidrolize proteinin ağaçların güney yönünden 1 m2 kadar bir alana iri damlalarla atılarak yapıştırılması) yapılması olası sinek zararını çok azaltır. Bu uygulamanın 12 günde bir tekrarı gerekir ancak çok kolay ve kısa sürede yapılabilir bir uygulamadır.

Bugüne kadar edindiğim tecrübeden anladığım, kışın hafif geçtiği yıllarda sinek yoğunluğu fazla, sert geçtiği yıllarda düşük oluyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön