View Single Post
Eski 02-11-2017, 10:14   #1
Musa Gündoğan
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 782
Akkuş Şeker Fasulye

İklim ve Toprak isteği:
Soğuğa karşı çok hassas olup 0 derecede üşür. Uygun çimlenme sıcaklığı 18-20 derece olup toprak sıcaklığının 8-10 derece olması istenir.En uygun büyüme sıcaklığı 20-25 derecedir.
Çiçeklenme zamanında aşırı sıcaklardan rahatsız olur ve verim düşer.
Toprak isteği olarak fasulye Tinli, Kumlu-tinli ve derin yapıdaki organik maddece zengin toprakları sever. Tuzluluk problemi olan topraklarda yetiştirilmez. Geçirgenliği zayıf ve drenaj problemi olan toprakları sevmez.

Toprak Hazırlığı :
Sonbaharda sürülen tarla baharda yabancı ot durumuna göre işlenerek ekime hazır hale getirilir. Kazık köklü olan fasulyenin derinlere kök salabilmesi için toprak çok sıkıştırılmamalıdır.

Ekimi ;
Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgilidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak ısısı en az 8-10 derece olmalıdır. Bundan daha yüksek sıcaklıkta tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Toprak ısınmadan yapılan ekimde tohumlar toprak ısınıncaya kadar çimlenememekte ve çıkış gecikmektedir. Bölgemizde 1-15 Mayıs arası en uygun ekim zamanıdır.
Ekim Pnömatik (havali) mibzerle 45 cm sıra arası, çeşit özelliğine göre 8-10-12 cm sıra üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinden 5 cm derine yapılmalıdır. Tohum iriliğine göre değişmekle beraber dekara 6-10 kg tohum gerekir. Ekimden hava sıcaklığına göre 7-10 gün sonra çıkış olur.
Çıkışın tüm bitkilerde ayni zamanda olması bakım işlemleri açısından çok önemlidir bu sebeple ekimden 3 gün sonra tarlanın değişik yerlerinde tohumlarda burunlama yani ilk kökçüğün kendini gösterip göstermediği kontrol edilir. Eğer tarlanın tamamı ayni seviyede değil ve bazı tohumlar kuruda kalıp çimlenemiyorsa bir ayar çıkışın sağlanabilmesi için sulama yapılması gerekir. Bu işlem yapılmadığı takdirde sonradan verilen çıkış suyu önce çimlenenler ile sonradan çıkan tohumlar arasında ki gelişme farkını arttıracaktır.

Gübreleme:
Yapılacak gübreleme için öncelikle toprak tahlili yaptırılmalıdır.Fasulye bakteri aşılaması yapıldığı takdirde ilk 2-3 hafta bakteriler köklerde aktif olarak çalışmaya başlayıncaya kadar dekara 2-4 kg saf azotlu gübreleme, dekara 7-8 kg saf Fosforlu gübre ile beraber ekimde verilmelidir. Esasen topraktan 12-15 kg saf azot kaldıran Fasulye bitkisi eğer bakteri aşışı yapılmamış ise geriye kalan azotlu gübre üst gübreleme olarak verilmelidir.İz elementlerden Demir ve çinkonun eksikliğinde oldukça hassas olan fasulye bu elementlerin eksikliğinde gelişimini tamamlayamaz.Kloroz ile kendini gösteren bu eksiklik giderilmez ise verim düşüklüğüne sebep olur.

Yabancı ot mücadelesi ve Çapalama:
Yabancı ot mücadelesi kimyasal yolla ve çapalama seklinde yürütülmelidir. Fasulye bir çapa bitkisidir.
Fasulye bitkileri 15-25 cm olduğunda kaz ayağı gibi ara çapa makineleri ile işlenmesi, hem yabancı ot mücadelesi yapılması açısından hem de toprakta bulunan kapilerite denilen buharlaşma borucuklarının kırılması açısından çok önemlidir. Eğer iş gücü uygun ise makineli ara çapasından sonra sıra üzerinde kalan otların el çapası ile temizlenmesi gerekmektedir.

Sulama:
Fasulye toprağındaki faydalı su azaldığı diğer bir deyişle bitkilerin kuraklığı duymaya başlayıp susuzluk belirtileri gösterdiği zaman sulanmalıdır.Fasulye çiçekli bir bitki olması sebebiyle salma su ile sulanmalıdır. Hassas olan yapraklarına ve çiçeklerine zarar verilmediği takdirde yağmurlama sulamada yapılabilir. İmkanlar elveriyorsa dama sulama tercih edilmelidir.

Hasat ve Depolama:
Son zamanlarda fasulyeyi hasat eden makineler kullanılsa da hasat elle yapılır. Kuru fasulyeler hasat olgunluğuna geldiğinde alt baklalar tamamen kurumuş ve sari rengi almıştır.Bakla içindeki fasulye taneleri beyazlaşmıştır.Üst baklaların bazıları daha yeşil iken topraktan yolunur ve kurumaya terk edilir.Kuruyarak harman vakti gelen fasulyeler patozlarda harman edilerek saplarından ve yapraklarından ayrılır.Bakim ve besleme şartlarına bağlı olarak dekardan 200- 400 kg verim alınır.

Hastalık ve zararlıları:
Kuru fasulyede kök çürüklüğü, Antraknoz, Yaprak leke hastalığı,Pas, Yaprak hale yanıklığı gibi birçok mantari hastalık yanında Bozkurt, tel kurdu, tohum sineği, yeşil kurt, Fasulye kapsül kurdu, Kırmızı örümcek gibi zararlılarda görülebilir. Bu hastalık ve zararlılar ile mücadele için en yakin Tarım teşkilatına başvurunuz.

Akkuş Ticaret Odası den alıntıdır

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön