View Single Post
Eski 26-10-2017, 22:56   #13
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Sayın s.serdar,
Odun ile ısınma konusunda tecrübe sahibi sayılırım. Eğer bir sobada odun 8 saat yanacaksa inanın değil 120 m2 yer 20 m2 yeri ısıtamaz, yanında oturana faydası olacaktır. Soba gürül gürül yansa bile ısıtacağı yer bulunduğu göz olur birde varsa üst kata fayda eder. Bazı anlatılanlara hele satıcının söylediklerine çok inanmamak lazım.

Köy kahvesinde kış zamanı soba başında sohbetteydi yaşlılar, oradan duyduydum göz meselesini, sobanın hakkıyla ısıtacağı yer olduğu göz olur öbür taraflara faydası olmaz dedilerdi, yaşadım haklılarmış gördüm. Evimizdeki şömine son sistem yani yalıtımlı ısı odalı, gerektiğinde alttan üfletilecek elektrikli fana sahip demir döküm malzemeden yapılmış bu işi iyi bilen bir şömineci yaptı, evin iç alanı net 50 m2 civarı. Kesin bütün ev ısınır abi dedi başında, bacanın çekişi mükemmel ama ne kadar iyi yanarsa yansın bulunduğu salon dışındaki odalara faydası yok denecek kadar az. İlk sene aradım şömineciyi abi meşe yakarsan ısınamazsın kuru zeytin odunu bul gör bak dedi onu da yaptım ama nafile, mecbur kalorifer sistemi de kuruldu eve şimdi ısınıyoruz artık.

Kararınız hangisi olursa olsun hakkınızda hayırlısı olmasını dilerim.
Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Evim prefabrik izolasyonu oldukça mükemmel. Şimdiye kadar katalitik soba ile sorunsuz ısınabildiğimiz için, düşündüğüm tipte bir sobanın bize fazlası ile yeterli olacağını tahmin ediyorum. Umarım yanılmam.

Düşündüğüm türde sobaların genel özelliği 8 kilo odunu 8-9 saat boyunca yakabilmesi. Yani günde en fazla 24 kilo odunla 24 saat yanacak bir soba. Bu tür sobalar gerçekten bir mühendislik harikası gibi görünüyor. Alev dolaştırma özelliği ile iki veya üç kademeli tam yanma sağlıyor. Isı depolama sistemi ve sıcak hava kontrol sistemi sayesinde klasik odun sobalarının üç saatte yakıp tükettiği odunu 24 saat boyunca yakabilmesi. Yani en azından CE belgesi böyle diyor. Amacımız tam ısınma olmasa bile, biraz da ateşinin görselliğini yaşamak.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön