View Single Post
Eski 19-10-2017, 08:09   #35
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 197
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim sayın @Taşlıbahçe

Forumda, isim bölümünde bulunduğunuz şehri Çanakkale olarak görünce başka sorular geldi aklıma hemen. Tohumları Biga'da topladım. Amacım bölgede doğal olarak yetişen türlerden aldığım tohumlardan her yıl yenilerini ekerek fidan yetiştirmek. Böylece dağlarda bulduğum açık alanlara istediğim kadar ekim yapabileceğim.

Verdiğiniz bilgiyi doğa teyit ediyor hemen. Biga çevresinde C.orientalis neredeyse her yere yayılmışken C.betulus dere yataklarına, kuzey yamaçlara, geniş yapraklı orman alanlarının içlerine çekilmiş durumda.

Bitkilerin nem, sıcaklık, güneşlenme vb. gibi iklimsel ihtiyaçlarını nicel/kantitatif olarak, belki de türleri birbirleriyle karşılaştırarak inceleyen bir kaynak var mıdır, biliyor musunuz? Örneğin mesajınızda sadece "C.betulus'un rutubet isteği fazla" demiş olsaydınız bana "C. betulus'un rutubet isteği c. orientalis'e nazaran çok daha fazla" cümlesinden daha az şey ifade edecekti (bir kez daha teşekkür ederim). Fakat şimdi de cümlenin "çok daha fazla" kısmıyla uğraşıyorum. Aklıma "ne kadar fazla?" sorusu takılıyor. İşte bu zamanlarda sayısal bilgiler sunan bir kaynak çok işe yarardı.

Elbette bölgede doğal yayılış gösteren türleri gözlemleyip onların davranışlarına uygun şekilde ekim yapmak en doğrusu olacaktır. Ancak bitip tükenmeyen bir farklı tür yetiştirme arzusu var bilirsiniz. Özellikle geniş yapraklı nemli orman ağaçlarını seviyorum. Mesela At kestanesi (A.hippocastanum, A.carnea) yetiştirmek de istiyorum. İşte o zaman sorunlar başlıyor. Dağlarda dolaşırken tek bir at kestanesi görebilmiş değilim. Doğa bu konuda ip ucu vermiyor. Araştırma yaparken onun Avrupanın içlerinde ormanlar oluşturduğunu okuyorum ama anavatanı Yunanistan. Türkiyede belediyelerin ektikleri gayet güzel büyüyor ama orman alanlarında rastlamıyorum ona. Böyle durumlarda iklimsel istekler yönünden nicel bilgiler veren bir kaynak çok yararlı olurdu. Hele de türler birbiriyle karşılaştırılsa. C.betulus ile A.hippocastanum'un iklim isteklerinin benzer olduğunu bilsem gürgenleri takip edip at kestanelerini nereye ekeceğime kolayca karar verebileceğim mesela.

Aslında Çanakkale iklimsel açıdan oldukça şanslı bir yer. Güneş de var nem de. Şu ana kadar hangi fidanı ektiysem yetiştirebildim (Turunçgiller hariç Yine de türler için en uygun ortamı bulmak hem eğlenceli bir süreç hem de bitkiye işkence etmemek güzel bir şey. Mesajınıza ve gözlemlerime istinaden, eğer C.betulus tohumlarından fidan elde edebilirsem bunları Ihlamur ve Kızılcık ağaçlarının yetiştiği kesimlere ekeceğim.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön