Konu: Zekoş
View Single Post
Eski 17-10-2017, 21:59   #18
Zekoş
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 809
Susam tohumu

Susam tohumu

Bitki türü:*yağ bitkisi
Bitki ömrü:*tek yıllık
Tohum Türü:*susam
Tohum çeşit adı:*susam(sesamum indicum)
Tohum kaç yıldır sizdedir*bir senedir
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:*Çorum
Tohumun kökeni*:Arkadaşımdan aldım.Ona nereden aldığını sordum komşusunun gelini Azerbaycan'dan gelirken getirmis..Kendisi de 3 yıldır yetistirdiğini söyledi.
Tohumu ilk paylaşan:-
Kullanılan gübreler*:Sadece yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar*:yok
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:Aynı türden bitki yoktu
Hasat yıl ve ayı:Ekimin sonuna dogru hasat olacaktı malesef kırağının etkisiyle kapsüllerde bozulma oldu.Arkadasımdan alıp göndereceğim.

Bitki tipi ve gelişim durumu:Bitki dikine büyür, boyu 30-125cm civarı uzayabilir.İlk gelişimi yavas olur çiçeklenme ile büyüme hızlanır.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri:Tohumlarında %50-60 yağ içerir.Bu çesidinin rengi siyaha yakındır.
Yetiştirme özellikleri:Susam tohumu çimlenme gücü yüksek,tohumlarının küçük olmasından dolayı ise çıkış gücü zayıftır.Bu yüzden ekilen yerin çok iyi hazırlanması ve ekimin mutlaka tavlı toprağa yapılması gereklidir.


Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:Cimlenebilmesi icin sıcaklığın en az 15 -20 derece olması gerekiyor.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler yok
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:Toprakta secici olmamasına rağmen humuslu ,kumlu killi topraklarda daha iyi gelişim gösterir.Kireçli ağır toprakları sevmez.Su isteği aşırı degildir.Ancak düzenli sulama ve gübre takviyesi verimi artırır.
İklim gereksinimleri:Tropikal iklimlerde cok rahat yetisir.Buna rağmen ılıman iklimlerin sıcak bölümlerinde de rahatlikla yetistirilebilir.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Öncelikle yaprak ve tohum kapsüllerinin sararması gerekir.Tohum kapsülleri kırıldığı zaman beyaz taneliler koyu sarı, kahverengi taneliler açık kahverengiye dönüştüğünde hasat zamanı gelmistir.
Not:Bana ilk olarak beyaz susam; yerli tohum dağıtan bir gruptan gelmisti.Yetistirme özelliklerini bilmedigimden ve dikkat etmedigimden birazda erken ekim yaptığımdan dolayı cimlendiremedim.Sonradan bu arkadastan aldım.Gelişimi iyiydi fakat sogukların etkisiyle hasat edemedim.Her iki çeşidi denemeniz için paketin içine az miktarda gecen seneden kalma beyaz susam koymayı düsünüyorum.










LG-H818 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön