View Single Post
Eski 14-10-2017, 11:08   #41
tapi
Ağaç Dostu
 
tapi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2016
Şehir: BURSA
Mesajlar: 565
Mantar oluşumu hakkında

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi namtha Mesajı Göster
Yaptığım son kontrolde aşağıdaki manzarayla karşılaştım. Echinopsis subdenudata yeni çimlenenlerden birinin üzeri liflerle kaplıydı.internette yaptığım araştırmada bunun küf olduğunu ve bitkiyi miselyum ipliksi liflerle sardığını anladım.Hemen üzerini biraz temizleyip yeni bardağa aktardım ancak kurtulmasına yeterli olmadı.Diğerlerinide ayrı ayrı bardaklara aktardım onların durumu iyi.
Öyle görünüyor ki nem oranını biraz fazla olması hemen ekosistemdeki popülasyonu tetikliyor ve küflenme sonucu bitki kaybedilebiliyor.Sulama ve nem oranına bu açıdan çok dikkat etmek gerekiyor.
Sayın namhta tohumdandan çıkan fideler ilk ay(lar) yüksek neme ihtiyaç duydukları için, bu esnada mantar oluşumu çok sık görülüyor.
Sayın Taner Angay ilk ekimde tercihan "captan" isimli bir antifungal (mantar ilacı) kullanılmasını tavsiye ediyor. Daha sonrası içinde mantar oluşumu için sık sık kontrol öneriyor. (Eskiden mantar ilacı olarak "chimasol" öneriliyomuş ancak şimdilerde "captan" önerliyor)
Mantar enfeksiyonundan şüphelendiğiniz zaman da bu ilacı kullanmak gerekiyor (nemi azaltmadan ve fidelerin yerini değiştirmeden).
Bende mantar ilacı olarak cankozeb vardı. Ben en başında onu kullandım ve aralarda da onu kullanmak durumunda kaldım, sonradan oluşan mantar enfeksiyonu geçti.

tapi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön