Konu: portorikolu
View Single Post
Eski 13-10-2017, 08:18   #3
portorikolu
Ağaçsever
 
portorikolu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2017
Şehir: Ankara/Çankırı
Mesajlar: 30
Çiçek Bamya

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum çeşit adı: Çiçek Bamya
Tohum kaç yıldır sizdedir: En az 15 yıl.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çankırı/Şabanözü, 1.080 mt rakım.
Size nereden geldi: 15-20 yıl önce Amasya'lı bir tanıdığımız isteğimiz üzerine getirmişti memleketinden. Yıllardır da bu tohumu ekiyoruz. İki yılda bir ekiyoruz.
Tohumu ilk paylaşan: ...??...
Tohumun kökeni: Amasya
Kullanılan gübreler: Gübre kullanılmadı.
Kullanılan ilaçlar: İlaç da kullanılmadı.
Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos-Eylül
Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bahçede aynı türden başka bir bitki yok.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Suyu sever, her türlü toprakta da yetişebilir. Toprak ısınınca (buralarda Nisan 20'den sonra) direkt tavlı toprağa ekilebilir. Çıktıktan sonra bir kez çepin ister. Eylül ortalarına kadar taze ürün vermeye devam edebilir.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Türün özelliği olarak çiçek halde toplanmalıdır. Hemen yemeği yapılmayacak ise taze olarak toplanan bamyalar iğne-iplik ile dizilip asılıp gölgede kurutulur. Bizde tırnaktan uzun olanlar genellikle toplanmaz, tohuma kalır. Çiçek halde toplayacaksanız 2-3 günde bir toplamanız gerekir.

İki yılda bir ektiğimiz için (bu yıl ekemediğimizden dolayı) paylaşacağım tohumlar geçen yılın tohumlarıdır.

Bizim buralarda çok meşhur olan bamya yemeği, benim yemediğim tek yemek Ama ilgi duyanlar için şu tarifi paylaşabilirim.

Kaynar su ile ıslatılan kuru çiçek bamyanın salya yapmaması için ıslama suyuna biraz tuz katılır. Bamyalar dizgi ipinden çıkartılarak gerekli temizlik yapılır. Aynı tencerede ince kıyılmış soğan, yağ ve salça konularak kavrulur, üzerine pişmiş kuşbaşı et ilave edilir ve biraz daha karıştırılarak kaynamış su konulur. Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pişerken tuzu katılır. Serviste arzuya göre limon bulundurulur. (Kaynak: yöresel yemekler: çankırı yemek)


Tohum sınırlı olduğundan bu yıl paylaşım SONA ERMİŞTİR.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen portorikolu : 08-12-2017 saat 15:50
portorikolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön