View Single Post
Eski 13-10-2017, 05:24   #61
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Benim detaycı olmamın tasnifin doğru yapılmasıyla bir ilgisi bulunmuyor. Konuşarak belli konuları halledebiliriz.

Takası yapılan tohumun kimliğinin mümkün olduğunca doğru belirlenmesi gerekiyor. Her bir tohum belli bir göç yolunu ve/veya kültürel kalıntıyı sembolize eder. Örneğin, Bulgaristan göçmeni (19. ve 20. yüzyıl) Türklerin Türkiye'ye gelip yerleştikleri yerlerle lezzet bakımından (bence) birinci ligte yer alan pembe/kırmızı domateslerin dağılımı arasında güçlü bir korelasyon var. Bu göçmenlerin, özellikle domates konusunda damak tadı bir başka. Bu tespiti yapabilmek önemlidir. Sonuçta, domateste lezzet (çözünmüş şeker oranı vb değerlendirmeler) konusunda iyi bir harita çıkarmamıza olanak sunuyor.

Benzer şekilde, siyah domateslerin çıkış coğrafyası Kırım'dır. Ordan Türkiye'ye göç eden Türkler bu domateslerden getirmiş midir bilmiyorum. Olabilir, olmasını umuyorum. Bunun yanında, paylaştığınız domateslerin nerden geldiği ve kaç nesil boyunca nerde yetiştirildiği soruları cevaplanmadan, orjinalliğinden emin olamayacağımız gibi, büyük ihtimalle yaygın şekilde bilinen ve yetiştirilen Siyah Kırım, Siyah Karadeniz gibi Türkiye'ye ait olmayan çeşitleri sanki öyleymiş gibi paylaşmış oluyorsunuz. Bu, böyle midir değil midir ancak tohumu ilk gönderen kişiye sorularak çözülebilecek bir şey.

Unutulmaması gerektiğini düşündüğüm bir konu, bizim kültürümüzde tohuma isim verme geleneğinin nadiren görülmesi. Örneğin Hırsız Almaz (ya da Hırsız Çalmaz), Bağrı Bütün gibi sıfat tamlamalarına dayanan tanımlamalar çok nadirdir. Tohuma kendi yöresinin insanları tarafından isim verilmiş olsun ya da olmasın, aslolan tohumun ıslah edildiği coğrafyadır. Özellikle Türkiye gibi tohum tasnifinin sorumsuzca ihmal edildiği ülkelerde bu konu elzemdir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
haklısınız ve sizin hassasiyetiniz bu konuda biraz daha detaycı düşünmenizden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. gördüğüm kadarıyla siz türkiyeye özgü ve dahası ülkelerin kendilerine özgü tohumlarının sonuna kadar araştırılması ve belirlenmesi taraftarısınız ve bu şekilde de uğraşınız var.

size katılıyorum bununla beraber herkesin sizin gibi hassasiyet göstermediğini **** göstermeye imkanı olmadığını da düşünmek gerek.

örneğin ben elime geçen her bitkinin izolasyonunu korumaya çalışıyorum ancak bitkiler konusunda sizler kadar bilgim bulunmamaktadır. dolayısıyla kökeni vs. bilemediğimden elimden geleni gösteriyorum bununla beraber paylaşımlarımı da o şekilde yapabiliyorum. mesela pek çok bitkinin latince isimlerini türlerini dahi bilmem ancak elimden geldiğince iyi yetiştirmeye çalışırım. kökenini bilmiyorum ancak iyi yetiştiriyorum. böylelikle başkaları (buna sizler dahilsiniz) bilgisi ölçüsünde geliştiriyor ve biz de bulunduğumuz sınıfta yerimizi koruyoruz.

paylaşımda yerli yazmamda ki sebep aslında ben bunları en iyi şekilde yetiştirmeye çalışmadan dolayı yoksa orasını boş bırakmam yazmamaktan daha iyidir diye düşünmüyorum.

paylaşımda bulunan tüm bitkilerimin bilgilerinin düzeltilmesinde yardımcı olanlara şimdiden ayrıca teşekkür ederim. gelen her bilgi yerinde güncellenerek olası hatalarında önüne geçilmiş olacaktır.

selametle

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön