View Single Post
Eski 12-10-2017, 16:15   #74
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
sayın birnefestoprak

engin beyle konuştuğumda kendisi bana domatesleri yıllardır hiç bozmadan kendim üretiyorum dedi. konuştuğumuz üzere tüm tohumlarımı yerli tohumdan seçiyorum demişti. şöyleki bu domatesler yeli mi değil mi bilmiyorum. bu sene itibariyle büyük bir azimle yerlitohum olan türleri kendimde hiç bozmadan toplamaya ve kendi içimde lezzet ve fiziksel sıralamaya başladım.

tohum yabancı kökenli bile olsa izolasyonu tam olursa benim için devamlılığı olacaktır düşüncesiyle yetiştiriyorum. engin beyin sözlerine güvenerek aldığım tohumların yanında başka insanlardan da tohum alarak bu kapsamda çeşitliliğimi genişletme çabasındayım.

sizinde dediğiniz gibi likopen tüm domateslerde mevcut fakat özellikle koyu ve siyaha meyilli domateslerde yoğunluğunun daha fazla olduğunu biliyorum. bilgim yanlışsa lütfen düzeltin.

asıl tohumlar hakkında düşüncem iki şekilde şekilleniyor.
1.si atalık tohumlarımız.
2.verimi ile topraklarımıza uyumlu olan yabancı kökenlide olsa artık bu topraklara yerleşen türler. (zamanla atalık olabileceği kanaatindeyim)
bu iki şekilde tarafımdan kabul görüyor.


benden önce izolasyon bozulması olan türler elime ulaşsa dahi ben tohumluklarımı izole ederek alıyorum ki en azından bundan sonra deformasyona uğramasın diye.
Zaten likopen domatesi olarak paylaştığınız domatesler, başka ülkelere ait atalık domatesler. Atalık tohum sadece Türkiye'de olan birşey değil. Adaptasyon konusu ise tartışmalı bir konu. Herhangi bir yabancı atalık tohumu, Türkiye'nin herhangi bir yerinde yetiştirip ilk seneden çok iyi verim ve bitki performansı almanız da mümkün.

Yerli dediğiniz zaman, ilk çıkış kaynağı, domatesin ıslahının gerçekleştiği ülke Türkiye (ya da söz konusu ülke hangisiyse o) olmalı. Engin Bey, sadece yerli (=Türkiye'ye ait) tohumları ürettiğini söyleyen birisi. Kendisine birkaç sene önce yabancı bazı domates tohumlarından denemesi için göndermeyi teklif ettiğimde, "yabancı tohum ekmek istemiyorum" demişti. Yabancı tohumların tamamının GDO'lu olduğunu düşünüyor. O halde, yetiştirdiği tohumların tamamının da yerli olduğunu düşündüğünü söyleyebiliriz. Örneğin, Japolen biber diye bir tohum da üretiyor. Bu biber, Jalapeno olmalı. Jalapeno'nun Anadolu'yla uzaktan yakından ilgisi yok. Kısacası sorun tasnifte.

Dediğim gibi, domates tohumunu kendisine gönderen kişilerin tohumları nerden aldığı ve ne kadar süredir yetiştirdiği gibi bazı soruların cevaplarını öğrenmek gerekir.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön