Konu: Dutlubahçe
View Single Post
Eski 12-10-2017, 13:14   #5
Dutlubahçe
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Baharat
Tohum çeşit adı: Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory - Satureja hortensis
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
Size nereden geldi: Sayın Akçabardak (bahçedenn)
Tohumun kökeni : Balkanlar
Kullanılan gübreler : -
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2017 Ağustos
Çeşidin Hikayesi: Trakya'da Çıbrıka, Bulgaristan'da Çıbrıtsa, Pomaklarda Çobrisa ve agaclar.nette adı Sater otu, Çuprika, Çibirsi olarak geçen bitki. Özellikle Bulgaristan’dan göçen ve bilhassa da Pomak kökenli yurttaşlarımızın Trakya ve Marmara bölgesindeki bazı kırsal yerleşim alanlarında evsel kullanım için yetiştirdikleri bir baharat türüdür.

Tarhana yaparken eğer evde bebek yoksa mutlaka kullanılır, diğer çorba çeşitlerinde ve köfte harcında da kullanılır, özellikle etli yemeklerde tercih edilir, pişmiş kuru fasulyenin üzerine serpilir, haşlanmış yumurta veya haşlanmış patatesle mükemmel olur, kızarmış ekmeğin üzerine sürülen yağa serpilir...

Her baharatçıda bulamayacağınız bir çeşittir.

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohum ekimini Nisan - Mayıs aylarında bir saksıya ya da fide tarhına gerçekleştirebilirsiniz. Daha evvel ekim yapmanıza gerek yoktur. Yeterli güneş olmadığında ince, uzun ve cılız fideler elde etme ihtimaline karşı aceleci olmamalısınız. 8-10 günde çimlenen bitkiyi ilk gerçek yapraklarından sonra yani 4 çift yaprak oluştuğunda köklerini zedelemeden daha geniş saksılara ya da kalıcı yerlerine şaşırtabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Çimlendirme için ön uygulama istemez. Hızlı ve kolay çimlenir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Hiçbir bakıma ihtiyacı yoktur. Normal bahçe toprağında sıkıntısız büyürler.
İklim gereksinimleri: Ne kadar uzun saatler doğrudan güneş alırlarsa aromaları o denli yoğun olur.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dallanıp budaklanan bitki 1-2 karış büyüklüğüne geldiğinde pembe, açık eflatun çiçekler açmaya başlar. Bu aşamadan sonra bitkiyi kirlenmemesi için kökü toprakta kalacak şekilde kesip , eğer gerekiyorsa yıkayıp, demetler haline getirip, baş aşağı asarak gölge ve havadar bir yerde kurutmak gerekmektedir. Eğer bitkiyi güneşte kurutursanız baharatınızın rengi kararır, açık renkli canlı bir baharat elde edemezsiniz. Pembe, açık eflatun çiçekler açan bitkiyi hasat etmezseniz birkaç hafta içerisinde tohum oluşumu başlayacaktır.

Yazı ve fotoğraflar sayın bahçedenn'den alıntıdır.

Paylaşım 10 kişi ile sınırlıdır.
Name:  ÇIBRIKA FİDE.jpg
Views: 1101
Size:  52.0 KB

Name:  ÇIBRIKA.jpg
Views: 1710
Size:  60.0 KB

Dutlubahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön