View Single Post
Eski 10-10-2017, 18:32   #251
s.toprak
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Evde sirke yapımı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Ağzınızdan kerpedenle laf alıyoruz İlk yazınızda tane üzümler tane idi şimdi su oldu. Şunu baştan, sırayla (ölçü kısmını boşvererek) anlatsanıza
Sevgili Malina Hanım,
Bilir bilmez, ya da yarım bilgi ile konuşmak istemezdim, ancak, gördüğüm yaşadığım şeyleri de paylaşmak isterim.
Efendim doğup büyüdüğüm Tire, Osmanlı evinde üst bahçenin aşağıya bakan bir köşesinde toprağa gömülmüş bir sirke küpü vardı. Bağ bozumu, pekmez, gün balı, cevizli sucuk köftü (köfter) yapılan pelluze kaynatılan günlerde, çiğnenip suyu sıkılmış cibrelerden bir kısmı bu küpe atılırdı. Sirkeyi herkes kuramazdı, el süremezdi, çünkü çok nazlı olurmuş, tutmazmış, sadece yaşı 50-55 i geçmiş olan anneannem kurardı. Cibrenin üstüne su konuyordu evet. Demek ki siz üzümden yapacaksanız üzümleri ezmek gerekecek. Sonra üstünü geçecek kadar su ekleneceğini düşünüyorum.
Sözünü ettiğim evde, bir keresinde sirke olmamış, ama başka bir şey olmuş,
o zamanın meyhanecisine götürüp ne olduğunu sormuşlar, Meyhaneci; bu çok güzel bir şarap olmuş." demiş ve eve gelip almış.
Sonraki yıllarda, normal evimizde, annem elma kabuklarını soyduğu anda bir kavanozda toplar üstüne su ekler bekletirdi. Güzel bir sirke olurdu. bekleme süresini bilmiyorum. Üstü açık mı kapalı beklerdi onu da tam hatırlamıyorum. Annemden sonra evimde ben denediğimde ürün harika bir nar çiçeği rengi alınca, rengin güzelliğine dayanamadım tadına baktım, yani birazcık içtim. Ne sirke ne de şarap olmadan olgunlaşmadığı bir dönemde tatmışım, ağır bir kırıklık yaşadım. Mersin'li bir arkadaşıma anlattım, ürün, sirke olmadan önce o imrendiren güzel renkli dönemde alerji yapıyormuş, "arkadaşım bu alerji dışta olduğu gibi iç organlarda da oluyor o yüzden çok hasta hissediliyor." demişti. Allahtan solunum krizine neden olan bir alerji değildi ama, verdiği kırıklık oldukça ağırdı. Kalanı attım ve bir daha denemedim. Belki bekleseydim ki ne kadar beklemek gerektiğini bilmiyorum, sirke olunca belki kokusundan anlaşılacaktı. Bilmiyorum.
Şaraba sirke ebesi ekleyen arkadaşın su eklemesine gerek yok, zaten şarabı
mayalanıp sirkeleşecek. Elma kabuğundan veya ezilmiş üzümden yapılacak ise üstüne biraz içme suyu ekleneceğini düşünüyorum. Ne zaman sirke olacak, ne yazık onu bilemiyor, sözü ustalara bırakıyorum. Sevgiler

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön