View Single Post
Eski 10-10-2017, 01:24   #2981
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yalper Mesajı Göster
Sayın şarlö tamam market orkidelerini sevmiyorsun, özel türlere merakın var anlıyorum da bauhaus tan aldığım orkidelerden acemilikten çürüttüğüm bir oncidium hariç hepsi hayattalar, hele nelly isler 3 ayda bir artan sayıda çiçek yapıyor bu kadar gömmeyelim yapı market orkidelerini
sn.yalper Forumda o kadar cok mesaj var ki arada kaynamis ancak simdi cevaplayabiliyorum.

Ozel turlere merakim var demissiniz, orkidede ozel turden kasit ne bilmiyorum ama Avrupa'da ve Amerika'da kendi fiyat bazlarinda baktiginizda 10-20 dolar arasina bulabildiginiz orkidelere ne kadar ozel demek mantikli bilemiyorum. Bonsai gruplarinda oldukca gorulen tur ayrimlari ne kadar ozelse orkidelerde o kadar ozeldir.

Bir ikincisi yapi marketi orkidelerini gommuyorum ki zaten kendi basligimda elimde ne kadar market orkidesi oldugunu gorursunuz. Ancak bu baslikta insanlar yapi marketinden alinan orkidelerden cok sey bekliyor orasi kesin. Ya da soyle soyleyeyim neden bizden bir seyler bekliyorlar sebebi belli.

Cunku yapi marketinden ya da orkide dukkanlarindan genetik bakimdan ozenle uretilmemis orkidelere 20-100 lira arasinda siz esiniz dostunuz fiyat veriyor. Siz istiyorsunuz ki orkideniz mis gibi koksun,12 ay cicekleri yerinde dursun, sulamayayim ilgi gostermeyeyim ama orkidem muthis olsun hep keiki fiskirtsin. Insanlar bunu bekliyor cunku orkide Turkiye'de oldurulup oldurulup yenisi alinan kutlama bitkisi oldu ondan. Kaldi ki sus bitkisi zihniyetinde olan insanlar orkideyi gommus oluyor.

Isin komigi hele Nelly Isler dediginiz orkide de ozel bir tur ancak yapi marketinden almadiniz saniyorum. Almis olsaniz bile burada da defalarca soyledim ciceginin rengi tipi ayni diye orkideniz o tur olmuyor. Orkidelerin atalarinda bile kac tane violacea cikiyor bilseniz Ya da bir tane orkide turu var; 10 tane orkideden ayirt edemezsiniz.

Ben aldigim her turle kendimi gelistirdim, yeni bilgiler ogrendim ve farkli tatlar tattim. Ilk orkide aldigimda orkide de topraga girer sanip diye oyle oldurmustum orkidemi. Ne zaman ki orkidenin ozel bir tur oldugunu anladim butcemi ona gore degerlendirmeye basladim. Ki ozel bir is yapmadigimin altini cizercesine hep ornek verdim. Almanya Amerika uzak ornekleri verirken dibimizdeki ornek sn.Ziya Soner'in orkidelerini verdim. Fotograflarini paylastigim insanlarin yaptiklari, Ziya Soner'in yaptiklari orkidenin ozelligini guzelligini anlatan detaylar zaten.

Yapi marketi orkideleri egitmek ogretmek icin iyidir ancak genelde sablon orkide tipleri piyasaya sunulur. Soyle sorayim size siz sunu diyor musunuz ' Benim x markasindan aldigim sut sizin aldiginiz x markasi sutunden ayni' demiyorsunuz. Cunku ikisi de ayni urundur. Ha omur boyu tek marka sut icerim derseniz tercih sizin. Ama en az Istanbul nufusu kadar benzeri olan orkideye de ozel dememi bekliyorsaniz kusura bakmayin diyemem. Bonsai bolumunde de market bonsaisi el bonsaisi diye ayrilir. Market bonsaisi de sevilir ama en mukemmel ozel oldugu iddia edilmez.

Ayrica sarlo espirisi yerine adimi klavyede yazmaniz daha kolay olur sanirim. Tabii kimsenin sucu yok bir baslikta herkes ayni soruyu defalarca sorunca yazdiklarimi okumakta anlamakta zor oluyor.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön