Konu: Dongyul
View Single Post
Eski 03-10-2017, 21:55   #8
dongyul
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Chrysanthemum (Shungiku ya da Garland Daisy)

- Bitki türü: Sebze

- Bitki ömrü: Bir yıllık

- Tohum Türü: Chrysanthemum, Leucanthemum coronarium ya da Chrysanthemum coronarium

- Tohum çeşit adı: Shungiku Edible Chrysanthemum ya da Garland Daisy

- Tohum kaç yıldır sizdedir: 1. Yıl

- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kocaeli

- Tohumun kökeni: Bahcedenn

- İlk paylaşan: Bahcedenn

- Tohumun geldiği yer: 2016-2017 tohum etkinliği

- Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler

- Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.

- Hasat yıl ve ayı: 2017 Temmuz

- Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Önlem alınmadı.

- Bitki tipi ve gelişim durumu: İlkbaharda tohumdan ekilen bitki birinci yılda sürekli yaprak meydana getiriyor sıcaklıkların artmasıyla çiçeklenme yapıyor çiçekler kuruyarak tohum meydana getiriyor.

Bazı kaynaklarda Akdeniz Mutfağı'nda kullanıldığına dair bilgiler bulunsa da daha çok Çin, Japon ve Tayvan Mutfağı'nda kullanıldığı bilinmektedir. Sığır ve kuzu etinin yanına yakıştığı söylenmektedir. Bunun yanında çayı da tüketilmektedir. Biz ise daha çok genç sürgünlerini salatalarda kullandık. Nasılki rokanın farklı bir aroması var bunun da kendine özgü farklı bir aroması var. Biz çok beğendik. Hiçbir kahvaltı soframızda roka, genç pazı, malabar ıspanağı ve shungiku yaprakları salatası eksik olmamıştır. Damak tadı uymayanlar beğenmeyebilir ama. Bunu yazmakta fayda var. Uzak doğuda buharda hafif pişirilerek, çorbalara eklenerek ya da kızartılarak tüketildiğini de okuduk. Bazı kaynaklarda çiçeklerinin de lezzetli olduğu yazıyor. Biz bu bilgiyi yeni öğrendiğimiz için deneme fırsatımız olmadı. Artık önümüzdeki sene inşallah.

Bahçenizin bir köşesinde güzel bir tarh oluşturduğunuzda her gün masanızı bu güzellerle süsleyebilirsiniz. Vazo içerisinde dayanımı da gayet iyi. Çiçek dilinde, papatyalar masumiyeti, basitliği ve tevazuyu sembolize eder.

10-14 gün içerisinde çimlenen bitkinin tohumlarını isterseniz ya doğrudan kalıcı yerinde ya da fide yapıp yetiştirebilirsiniz. Eğer fide olarak yetiştirecekseniz fide boyları 8-10 cm e gelmeden şaşırtılmamalıdır. Normal bahar vaktinde yetiştirseniz uygun olur. Hafif donlara dayanıklıdırlar. 50-60 cm civarında boylanır. Tam güneşi gören bir yerde yetiştirirseniz daha da iyi gelişim gösterir. (Bilgileri Sayın Bahcedenn'den aşırdım.)



Name:  11164140-chrysanthemum-greens-garland-chrysanthemum-shungiku-Stock-Photo.jpg
Views: 1150
Size:  46.4 KB

Name:  8e65dd9dd715932afc3b17d03f343f5a.jpg
Views: 972
Size:  73.7 KB

(Fotoğraflar netten alıntıdır.)

Tohum miktarı kısıtlı ve 10 kişiyle paylaşabilirim... Yapabilirim yetiştirebilirim diyen kişilerin talep etmesini rica ediyorum...





dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön