View Single Post
Eski 29-09-2017, 09:48   #1449
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 743
Cool

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Leonarditin fide viyolunda test edilmesinin bir mantığı yok. Organik maddece fakir, PH seviyesi yüksek topraklarda, en azından ilk 30 santime homojen karıştırılması durumunda toprak organik maddesini kalıcı olarak arttırır, PH seviyesini nötr'e yaklaştırır, yavaş humik asit çözünümü gerçekleşir, toprağın katyon değiştirme kapasitesini arttırır. Toprak düzenleyici olarak fonksiyonu bu çerçevededir. Verdiğiniz örnekten ve sorunuzdan yola çıkarsak sadece torf (veya peat-moss) tohum çimlendirip fide elde etmekte tek başına çok daha iyidir.

Leonardit ikide bir kullandığım bir malzeme değil. Senelerce önce bahçe toprağında bir ıslah süreci başlattığımda dekara 2-3 ton hesabıyla, klinoptilolit (dekara 4-5 ton) ile birlikte kullandım. Bir daha da kullanmadım, gereği de yoktu.

Humik maddelerle bitkilerde hızlı etki isteniyorsa sıvı humik ve fulvik asitler kullanılmalıdır. Zaman zaman muhtelif denemeler yapmak için kullanıyorum ama bunları da düzenli bir kullanımım yok.

Yeni projemde organik maddece fakir alüvyonlu bir toprakta fidan çukurlarında kullanacağım malzemelerden biri de leonardit (her bir çukura bir torba). Muhtemelen o bahçede de bir daha kullanmayacağım. Leonardit toprak ıslahı için faydalı bir malzeme olmakla beraber gübre gibi ikide bir kullanılacak bir şey değil. Gübre (ahır gübresi veya diğer organik gübreler) toprakta çok hızlı dekompoze olur ama leonardit toprakta kaybolmaz, çözünmesi yıllar alır. Seneler sonra dekompoze olduğunda da humusa dönüşür.
Bence tohum çimlendirmek için torf ve leonardit ikilisini bir deneyin derim,ben bunu söylerken bilimsel makalelerden esinlenerek size söylemiyorum,babamlar yüksek miktarlarda kavun tohumu çimlendirip baharda tarlaya alıyorlar.Bunun için torfla leonardit karıştırıyorlar 40 çuval torfa yani 3200 litre torfa 1 çuval 22,5 kg leonardit karıştırıyorlar ve sonuç mükemmel.Çok daha hızlı büyüyen fideler,aynı anda çıkış ve benzer boyda seyretme ve çok güçlü kök sağlıyor.Mesela aynı marka torfa komşuda leonardit karıştırmadan ekim yapıyor sonuç pek iyi değil düzensiz bir çıkış söz konusu bazı yerlerde çıkış varken bazı yerlerde daha hiç çıkış söz konusu değildi yani çok düzensiz ve cılız bir büyüme söz konusu oluyor..
Çukur başına 1 çuval leonardit bana çok fazla geldi sanki düşük içerikli olanlardan kullanmış olsanız bile kökleri yakıp fidelerinizi kaybedebileceğinizi düşünüyorum,sırf merakımdan aşılı bir domatesi yani yabani bir köke sahip domatesi tek başına leonardit dolu olan bir plastik bardağa diktim sonuç hiçbir gelişme olmadığı gibi sonraki günlerde bitki tamamen kurudu,platik bardaktaki leonardit 50-60 gr filan olsun hadi en fazla.Bu yüzden çok dikkatli olmalısınız.
Babam leonarditi odun külüyle eritmeyi denedi başaramayınca potas kostikle eritip kavun ve domateslerde kullandı sonuç inanılmaz,çok sağlıklı ve yeşil bir renk hakim oluyor bitkiye domatesler çok daha kırmızı ve daha hızlı kırmızı renklenmekte,kavunlarda yine çok daha hızlı olgunlaşmaktalar,20 gün gibi bir erkencilik söz konusuydu.Ne kadar kullandı derseniz 20 da araziye 200 litre.Yani dekara 10 litre iki defada 5 litre kullanıldı.
Peder bey daha sonra işi biraz daha geliştirmek istedi bu arada asistanlığınıda ben yapıyordum daha önceki denemede 200 litrede 1 tane leonardit eritirken ikinci denemede 2 tane leonardit kullanmaya karar verdi.Tabi eritmesi için biraz daha fazla kostik kullandık 10 kg kadar.Sonuçta inanılmaz yoğun bir humik asit elde ettik.O kadar yoğun ki damlamadan verince toprağın üstünde siyahlıklar kalıyordu ve çok kısa sürede 3 dakika gibi tanktan tamamen boşalması gerekirken damlamadan çıkan siyahlık bir türlü bitmiyordu 10 dakika kadar sürüyordu.Sanırım humik asite son noktaydı çünkü daha fazla eritmek mümkün değildi aynı hacimde.Yine bu humik asiti domateste kullandık ancak 1 çuvalla yapılmış humik asite göre fark olmasına karşın 2 kat veya daha fazla bir fark yoktu görünüş olarak,belki ağırlık farkı olmuş olsada bunu gözlemlemek veya tartmak aklıma gelmedi doğrusu.
Bu sefer 1 çuval eritip içine başka şeylerde koyalım diye düşündük mesela amino asit,evet bir çuval eritip içine amino asit koyduk 20 kg kadar ve sonuç hüsranla sonuçlandı çünkü biz sıcakken ekledik ve çökelme tamamen bitmemişti çünkü o sıcaklıkta zaten suda asılı kalbilecek olan miktarın çok üstünde humik asit bulunuyordu çözeltide,bütün hepsini berbat ettik yani tekrar soğukken denedik ve bu sefer son derece iyi bir şekilde homejen bir karışım elde ettik.Bitkilerde sonuç inanılmazdı uygulayınca bitki tek uygulamada simsiyah oldu koyu bir yeşile dönüştü domatesler,çok sağlıklı görünüyorlardı.
Daha sonra ben fulvik asit yapalım diye bir teklif sundum babama kabul etti,bunun için yine leonardit ve hidrojen peroksit kullanmayı düşündüm,ilk önce hidrojen peroksitle leonardit içerisindeki bütün humik asitleri fulvik asite dönüştürüp leonardit içerisindeki humik asit miktarını azaltmaktı amacım bununla ilgili akademik bir çalışmayı değerlendirdim daha sonrada başka bir kaba alıp alkolle çöktürmeyi düşündüm ancak ikinci aşamaya geçemeden bütün leonardit ve hidrojen peroksit resmen bir volkan gibi dışarıya fışkırdı,daha sonraki yaptığım denemelerde bu meret zaten yüksek miktarda ısı açığa çıkarıyordu bende normal sıcaklığı ayarlayamayınca böyle sonuçlanmasının normal olduğunu anladım ,Sonuçta bu denememiz yarım kaldı çünkü baya pahalıya geliyordu bütün bu maddeler..
Sonuçta demem o ki sıvı humik asitler en iyisi

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön