View Single Post
Eski 28-09-2017, 23:36   #1448
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Leonarditin fide viyolunda test edilmesinin bir mantığı yok. Organik maddece fakir, PH seviyesi yüksek topraklarda, en azından ilk 30 santime homojen karıştırılması durumunda toprak organik maddesini kalıcı olarak arttırır, PH seviyesini nötr'e yaklaştırır, yavaş humik asit çözünümü gerçekleşir, toprağın katyon değiştirme kapasitesini arttırır. Toprak düzenleyici olarak fonksiyonu bu çerçevededir. Verdiğiniz örnekten ve sorunuzdan yola çıkarsak sadece torf (veya peat-moss) tohum çimlendirip fide elde etmekte tek başına çok daha iyidir.

Leonardit ikide bir kullandığım bir malzeme değil. Senelerce önce bahçe toprağında bir ıslah süreci başlattığımda dekara 2-3 ton hesabıyla, klinoptilolit (dekara 4-5 ton) ile birlikte kullandım. Bir daha da kullanmadım, gereği de yoktu.

Humik maddelerle bitkilerde hızlı etki isteniyorsa sıvı humik ve fulvik asitler kullanılmalıdır. Zaman zaman muhtelif denemeler yapmak için kullanıyorum ama bunları da düzenli bir kullanımım yok.

Yeni projemde organik maddece fakir alüvyonlu bir toprakta fidan çukurlarında kullanacağım malzemelerden biri de leonardit (her bir çukura bir torba). Muhtemelen o bahçede de bir daha kullanmayacağım. Leonardit toprak ıslahı için faydalı bir malzeme olmakla beraber gübre gibi ikide bir kullanılacak bir şey değil. Gübre (ahır gübresi veya diğer organik gübreler) toprakta çok hızlı dekompoze olur ama leonardit toprakta kaybolmaz, çözünmesi yıllar alır. Seneler sonra dekompoze olduğunda da humusa dönüşür.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön