Konu: Zekoş
View Single Post
Eski 28-09-2017, 22:25   #3
Zekoş
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 807
Mefrune

Mefrune

Bitki türü:*Bakliyat
Bitki ömrü:*Tek yıllık
Tohum Türü:*Bezelye
Tohum çeşit adı:*Mefrune(Kırklareli'nde yöresel adıymış)
Tohum kaç yıldır sizdedir*İlk defa yetistiriyorum
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:Çorum
Tohumun kökeni*Bir arkadaşım grupta bunun tohumunu psylaşıyordu.Şekli ilgimi çekti söyledigine göre Kırklarelinin yöresel ürünüymüş. Kendisi bir teyzeden almış ve birkac yıldır da yetistirip tüketiyorlarmış.
Tohumu ilk paylaşan:---
Kullanılan gübreler*:Yanmıs hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar*:Herhangi bir hastalik **** böceklenme olmadıgi icin ilaca gerek duyulmadı.
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:Benzer olarak yakınında bezelye vardı ama cok onceden ekildigi ve tohum cikarma asamasinda oldugu icin hibritlesme oldugunu sanmiyorum
Hasat yıl ve ayı:eylül 2017
Bitki tipi ve gelişim durumu:Bodur tipte hızlı büyüyen bir bitki.Meyve olusumundan sonra yatmalar oluyor.Gelisimi bezelye gibi..Meyvelerinin ayırd edici özellikleri:Kabuk sekli kısa 3-4 taneli..ici bezelyeden farkli olarak şekilsiz çakıl taşını andırıyor.Aldığım kisi kuru olarak bezelye yemegi gibi pisirerek **** bir gece öncesinden ıslatıp çorbasını yaptiklarini biraz mayhos tadı oldugunu söyledi.Bizimkiler tadının ayni bezelye gibi oldugunu söylediler...Benim gibi farkli cesitte bitki yetistirmeye merakı olanlar icin denemeye değer..özellikle de cicekleri icin
Yetiştirme özellikleri:Yetistirilmesi kolay sadece bir kez çapa yapılabilir **** otu temizlenebilir.

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:Havalar ısınınca hemen ekilebilir.Tohum miktarı az oldugu icin sıralı ekim yaptım bezelye gibi serperek de ekilir.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler Direk ekiliyor.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleriİklim gereksinimleri:Her bitki gibi yeterli günes ve gubre ve suyu bulunca gelisimi daha güzel olur.Haftada bir düzenli sulama yapildi.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Kabugu sararip kuruduğu zaman..



ÖNEMLİ!!!

Arkadaslar paylasimda belirttigim gibi bu bitki hakkinda hicbir bilgim yoktu netten arastirmak istedigimde sadece meftune yemegi çıkıyordu..Nasılsa bir bilen çıkar diye düsünmüstüm öyle de oldu..Forumdan bir arkadasimiz buldugu bilgileri yolladi talep etmeden önce okumanizda fayda var diye düsündüm..Mutlaka okuyun lütfen..

Bu bitkinin bilimsel adı Lathyrus sativus. Afirka ve Hindistan gibi ülkelerde, verimsiz topraklarda kolayca yetiştiğinden dolayı bu bölgelerde sıklıkla üretilmek ve tüketilmektedir. Hindistan'da türketim doğrudan değil, daha pahalı nohut ve "güvercin bezelye" (Cajanus cajan) içine karıştırma süretiyle yemeklerde kullanılır. Afrika da ise ezilip un'a çevrilmekte veya soslara katılmaktadır.

Talep edenlerden tüketmek için talep eden var ise, bu bitki'de ODAP (BOAA ve OPA olarak da bilinen) amino-asit olması sebebiyle, uzun süreli tüketimi insan sağlığına nürolojik zarar verdiğini bilmesinde fayda vardır. Uzun süreli türketim olduğunda, bilimsel adından edindiği "lathyrism" hastalığına neden olmaktadır; vucut uzuvlarında paralize meydana getirmektedir. Bu nedenle Hindistan'da birçok eyalette bitkinin üretilmesi ve tüketilmesi yasaklanmış olsa da, fakir halkın alternatif bulamama sebebiyle tüketimi devam etmekte ve engel olunamamaktadır. Lathyrism'in etkisl geçebildiği, ölümcül olmadığı da kaynaklarda geçmektedir.

Üründeki ODAP miktarı su'da bekletilmesi ve bu suyun bir veya irden fazla kere değiştirilmesi suretiyle azaltıldığı bilinmektedir, zira ODAP su da çözünülen bir amino asittir. Ancak, bunun besin değerini azaltmakla birlikte, ODAP'dan da tamamen arındırmadığı da kaynaklarda geçmektedir.

Son olarak, bazı üreticiler, ODAP oranı düşük olan türler geliştirme yönünde çaba sarf etmektedir.

Daha fazla bilgi için http://database.prota.org/PROT...htm...sativus_En.htm

Not:Bir süre sonra tohumu paylasimdan kaldirmayi düsünüyorum buna ragmen isteyen olursa ayrica gönderebilirim..

LG-H818 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön