View Single Post
Eski 27-09-2017, 14:01   #464
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Japon wisteria ve Çin wisteriası hakkında bilgi verilen bir yer. Bizdeki bitkiler hep Çin wisteriası anladığım kadarı ile. Çiçek boyları küçük.

Japon wisteria, ulaşabileceği her şeye tırmandıracak ve 50 fit (15 m) ya da daha fazla uzunluğa ulaşabilecek güçlü bir sarmaşıktır. Daha eski saplar odunsu hale gelir ve çapı 7-10 cm (3-4 inç) kadar olabilir. Japon wisteria'nın her biri 13-19 broşür ile 30 cm uzunluğunda, yapraklarından yaprak döken tek yaprakları vardır. Japon wisteria'yı Çin wisteria'sı ile karşılaştırın ( Wisteria sinensis), sadece 7-13 broşürü var. Ayrıca Japon wisteria sarmallarının saat yönünde spiral olduğunu, buna karşın Çin wisteria sarmallarının saat yönünün tersine spiral olduğunu not edin. İlkbahar başlarında, yapraklar ortaya çıktıkça ya da biraz önce ortaya çıktıkça, Japon wisteria, mavi, mor, pembe ya da beyaz olabilecek, kokulu bezelye benzeri çiçeklerin asma rasemaları ile çiçek açar. Her çiçek, standartında (en üstteki petal) küçük beyaz ve sarı işaretlere sahiptir. Japon wisteria'nın gösterişli çiçek kümeleri 30-50 cm uzunluğunda 12-20, Çin wisteria uzunluğu ise 30 cm uzunluğunda veya daha az. Her kümedeki münferit çiçekler tabandan başlamak üzere aşamalı olarak açılıyor. Çiçekler, 15 cm (6 inç) kadar kadife yeşil yassı bakla izler.

Japon tilki çeşitleri arasında büyük çadırlarda 24 cm (60 cm) uzunluğunda beyaz çiçekler bulunan 'Alba'; Pembe çiçeklerle 'Honko'; Mor çiçeklerle "Royal Purple" ("Siyah Ejder" olarak bilinir); Çift mavimsi mor çiçeklerle "Violaca Plena" ("Çift Siyah Ejderha" olarak anılacaktır); Derin pembe, neredeyse kırmızı çiçeklerle 'Rosea'; ve lila-mavi çiçeklerin rasemeleri 3-4 ft (0.9-1.2 m) uzunluğunda olabilen muhteşem Macrobotrys'dir.

yer
Wisteria floribunda , Japonya'ya özgü bir ülkedir ancak, New England'dan güneye, Florida'ya ve batıdan Texas'a kurulduğu Kuzey Amerika da dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde tarimdan kaçıp çığır açmıştır. Yerel aralıkta Japon tilki akarsu bankları boyunca ve açık, nemli ormanlık alanlarda görülür.




Kültür
Işık: Wisteria tam güneşte gelişir ve kısmi gölgeyi tolere eder. En iyi çiçeklenme, tam güneşli bitkilerden gelir.
Nem: Japon tilki bitki nemli fakat iyi drene olur ve olması gerektiği zaman kuraklığa aşırı derecede dayanıklıdır.
Sağlamlık: USDA Bölgeleri 5 - 9 .
Yayılma: Genç, hızlı büyüyen saplardan ilkbaharda alınan bazal kesimlerin kök yolu oldukça kolaydır. Yeni bitkiler, genellikle oldukça etkili katmanlama yöntemiyle de başlatılabilir. Tohumdan yetiştirilen bitkiler, çiçek açma yaşına erişmek için yıllar alır. Çeşitler fidelere aşılanır.
Japon wisteria
Japon wisteria çiçeklerinin bu yakın çekimi, fasulye ailesi olan Fabaceae'nin diğer üyeleriyle yakın benzerliğini ortaya koyuyor.
Japon wisteria asma
Bu Japon boğazını sınırlar içinde tutmak için bir sezonda üç ya da dört abartı gerekiyor ve bir ekran olarak korunuyor.
kullanım
Japon tilki, 50 cm (50 cm) veya daha fazla uzunluğa ulaşabilen, devasa, çok gösterişli çiçek kümeleri için popülerdir. Ilgili Çin wisteria kadar kokulu değil, ama her bit güzel. Japon wisteria, ilkbaharda Çin boğazından daha erken açar ve bu, çiçeklenmeyi engelleyecek geç donmaya karşı daha savunmasız hale getirir (ancak bitki öldürmez). Wisteriler, pergolalar, gazebolar ve benzeri kafes benzeri yapılar için popüler sarmaşıklar olup, sarkık spreyleri renkli kokulu çiçeklerin en iyi şekilde gösterebilir.

Bütün wisteriler, onları kontrol altında tutmak için agresif ve tekrar tekrar budama yapmalıdır. Neredeyse her yapı üzerinde eğitim alabilirler, ancak en sevdiğimiz yöntem onları bağımsız bir çalı veya ağaç benzeri biçime getirmektir.

Wisterias, özellikle arılar ve kelebekler gibi polenleştirici böceklerle çok popülerdir.

Özellikler
Wisteria cinsini içeren alt ailenin üyeleri, bir tanesinin (diğer bir deyişle) dört tane yapraklar üzerinde bir başlık (standart) oluşturduğu ayrıntılı bezelye benzeri çiçekler taşır ve ikisi de yan "kanatlar" oluşturur ve ikisi de yan kanatlar oluşturur ve ikisi de birbirine kaynaşarak omurga. Doğal Asya ve doğu Kuzey Amerika'da yaşayan, dokuz ya da on tane Wisteria türü vardır; nadir görülen bir dağılım örneği değildir.

Uyarı
Japon tilki, yakın akrabası, tilki tilki gibi, son derece invaziv olabilir. Her iki tür de tırmandıkları ağaçları boğuyor ve onların sırf ağırlıkları eviniz gibi yapılara zarar verebilir. Sincapların zona ve evlerin kenarlarını sileceği biliniyor. Oryantal wisteriler sık ​​sık bitki örtüsünün altına düşen koşucular göndererek, yakın veya hemen yere iner. Kök sistemleri, yer altı borularının yanı sıra somut temellere ve döşemelere de zarar verebilir. Hem Japon hem de Çin boğazları ilgili organizasyonlar tarafından istilacı egzotik zararlı bitkiler olarak kabul edilir. Akıllı bahçıvan, bölgesine özgü bir türü seçmesi konusunda iyi bir tavsiyede bulunur. Kuzey Amerikalı bahçıvanlar için, çok daha iyi davranılmış Amerikan tırabzanı ( W. frutescens) veya Kentucky wisteria ( W. macrostachya ).

https://floridata.com/Plants/Fabacea...loribunda/1248

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön