View Single Post
Eski 22-09-2017, 10:00   #8
tnkirca
Ağaçsever
 
tnkirca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 41
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Poizer Mesajı Göster
Sayın tnkirca;

Ardıç türlerine açıkcası pek bakmamıştım. Bu konuda bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. 10 lt'tlik pet şişe gömme konusunu biraz daha açabilir misiniz? Yukarıdan su dökerek köklere gidecek şekilde mi yapılıyor? Bu bölgede taban su aslında var. Kazık kök yapan ağaçların zaman geçtikçe oldukça heybetli hale geldiğini görüyorum. Ama o hale getirene kadar özel ilgi ve sulama isteyebiliyorlar.

Akşehir'e gittim. İklimi sizin bahsettiğiniz gibi buraya çok benziyor. İğde ağacı burada görüyorum. Sayılarının arttırılması daha da güzel olur.

Orman İşletme Ereğli fidanlığına giderek ağaç temin ediyorum. Bildiğim kadarıyla orada ardıç vardı. Birdaha gittiğimizde alayım.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Sayın Poizer;

Ardıçlar ilk dikimde biraz nazlıdır ama kolay adapte oluyorlar. Mart ayında dikim yapacağınızı varsayarsak 120 cm çaplı derince bir çukur açıp (üst kat toprağı ayrı bir yere koyarak) içine biraz torf ve çıkarılan toprağı güzelce karıştırarak açtığınız çukura dikim yapabilirsiniz.

Torf ile karıştırma sebebi su tutucu olması ve köklerin gelişebilmesi için yeterli yumuşaklığı sağlaması. Üst kattan ayırdığınız toprak ile karıştırmanız iyi olur. 1'e 3 oran iyi olur. Hem toprak fazla nemli kalıp kök çürütmez hem de çok kuruyup sertleşmez.

Pet şişeyi de fidanın 25-30 cm yanına gelecek şekilde gömün ki yeterli miktarda su sağlayabilsin. Yalnız gömmeden önce ince bir çivi ile veya kalın iğne ile delmek icap eder pet şişeyi. Yavaş yavaş su salması için. Toprak sızan suyu yavaş yavaş emecektir ve ihtiyacı kadarını alacaktır.

Aşırı sıcaklarda toprak altında olduğundan hem ağacın ihtiyacını karşılar hem de toprak altında olduğundan su ısınıp kökleri haşlamaz


Müsait olduğunuzda sulama yaptığınızda ilk önce ağacı sularsınız sonrasında da pet şişeyi doldurup gidersiniz.

tnkirca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön