View Single Post
Eski 18-09-2017, 20:31   #500
namtha
Ağaç Dostu
 
namtha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2006
Şehir: izmir karsiyaka
Mesajlar: 134
Cıtes

Kaktüslerin isimlerini internetten araştırırken ara ara karşıma CITES listesi karşıma çıkıyordu.

CITES (Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Flora Türleri Uluslararası Ticaret Sözleşmesi) hükümetler arasındaki uluslararası bir anlaşmadır. Amacı, yabani hayvan ve bitki örneklerinin uluslararası ticaretinin hayatta kalmalarını tehdit etmemesini sağlamaktır.

Bu listenin nesli tehlike altında olan kaktüsler bölümünün 1. Listesini bir inceleyeyim dedim ve nesli tehlike altında olan kaktüs türlerinin tek tek yazılacağını beklerken listedeki isimlerin çok genel yazıldığını gördüm. Mesela 5. Sırada Discocactus spp. Bulunmakta.O kadar genel ki sadece bu grup üzerine internet siteleri gruplar araştırmalar var ve bu isim altında bir çok alt tür ve varyasyon mevcut.. Mesela bir sitenin ismini yazayım Discocactus .Sitede grupları ve alt türlerini çalışmışlar.Benzer şekilde 1. Sıradaki Ariocarpus spp de öyle . Yani bu isimlerin tüm üyeleri listeye dahil edilmiş. Üyelerine bakmak istediğinizde ise bir hayli kafa karıştırıcı.Özelliklede birbirine ve farklı türlerin üyelerine çok benzeyenler var.Birde bu isimleri Google görsellerde arattığınızda karşınıza çıkan aynı isimdeki farklı farklı kaktüslerle karşılaşınca durum tam bir karmaşaya dönüşüyor.Tamda bu noktada CITES sitesinde çok faydalı dökümanlarla karşılaştım ve paylaşmak istedim (Belki forumun bir yerlerinde daha önceden paylaşılmıştır) . Kaynaklar/referanslar bölümünde sayfanın ortalarında Identification Materials (Tanımlama materyalleri) başlığı altında Kanada tarafından Türkçe olarak hazırlanmış dokümanlar çok faydalı bilgiler içermekte.
Kuşlar tropik ağaçlar vb. farklı konuların yanında kaktüsler hakkında klavuz kitapçık ile detaylı bilgiler verilmiş.. Link

Eklenen Resimler
 
namtha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön