View Single Post
Eski 18-09-2017, 13:23   #201
Lale Teyze
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-09-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 30
Ankaralı süs narı

Benim de bir süs narım var, elli yaşında.Sizlerin nar yetiştirmekteki güçlüklerinizi okudum, bu nedenle farklı deneyimlerimi aktarmak istiyorum.
Öncelikle narım Adana'da çekirdekten yetiştirildi ve birkaç ay sonra bana ANKARA'ya geldi.Deneyimlerim Ankara iklim koşullarına göredir.

Name:  IMG_20170918_093600 min.jpg
Views: 845
Size:  44.4 KB Name:  IMG_20170918_093832-min.jpg
Views: 852
Size:  42.4 KB
Yazın güneşin altında balkonda, kışın evde direk güneş almayan bir köşede bırakıyorum. Kış aylarında sabah güneşini alırsa yapraklarını dökmüyor, mevsimini şaşırıp çiçek açıp meyve veriyor.Oysa uyuması gerekli. Yapraklarını dökmeli, dinlenmeli.Öyle ki dallarından birini kırdığımızda kuruduğunu bile zannedebiliriz. Kış da olsa "susadığını anladığımızda" suyunu vermeliyiz.

Kışa girerken üzerinde çatlamış ya da bütün olarak kalan narları toplamıyorum. Baharda, yeşillenirken alıp cam kavanozda saklıyorum. Bir yerde birkaç yıllık eski tohumların kullanılamayacağına ilişkin bir yazı okumuştum. Kesinlikle yanlış. Beş yıllık tohumdan bile ürettiğim oldu.

Ankara'da şubat- mart ayında tohumları direk toprağa ekiyorum. 5-6 cm. büyüdüklerinde seyreltiyorum. Bu dönemde sabah güneşini çok seviyor ve mutlaka ama mutlaka üstten su püskürtmek yani nem istiyor.Böylelikle (adını bilmiyorum) pamukcuk gibi dallara yapışan hastalıktan da kurtulmuş oluyorum. Bunu ilkbahar-yaz aylarında yapıyorum.

Balkonuma gelen güvercinlerin gübrelerinden 1 litrelik pet şişeye bir parmak kadar koyup üstüne su ekliyorum.Suyu ağzına kadar doldurmamak gerek, beklerken taşma yapabilir. Karanlık bir köşede en az 6 ay bekletiyorum. Baharda, alttaki tortuyu yüzeye çıkarmadan (şişeyi çalkalamadan) daha önce sulamış olduğum narın bir köşesinden veriyorum. Nar, benimki kadar büyükse (80 cm.civarında) bir yemek kaşığı yetiyor. Yaz boyunca ayda bir kez yeterli. Açıkça söylemeliyim yıllarca gübre vermediğim de oldu. Yaşını geçmemiş narlarıma vermiyorum.

Evet çok çiçek döküyor ama korkacak bir şey yok. Yaz sonunda ceviz büyüklüğünde narlar vereceği kesin. Hiçbir zorluğu olmayan, özel bakım istemeyen bir bitki ama uzun bir yaz tatilinde evden ayrıldığımda yeterince püskürtme su almadığı ve sadece toprak sulamasından memnun kalmadığı için ya az meyve veriyor ya da bir kısmını düşürüyor.Ne dersiniz, şımartmış olabilir miyim ?

Kışın ektiğim tohumlar büyüdü, yaklaşık 20- 25 cm oldular. İçlerinden birini bonsai yapmak istiyorum ama budama yapmayı bilmediğimden ödüm patlıyor.

Lale Teyze Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön