View Single Post
Eski 16-09-2017, 13:02   #8
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pak organik Mesajı Göster
Organik sertifikası olan bir kompost gübreyi incelediğimizde analiz raporunda organik azot miktarı %3,5, Toplam Azot %4,08, Toplam P205 % 2,4, K2O %0,95 değerlerine ulaşılmış.. Kimyevi gübre ile nasıl kıyaslayabilirim bu değerleri..

Örneğin Kompoze bir 15 15 15 NPK gübresinde inorganik olarak %15 azot, %15 fosfat, %15 potasyum olduğunu biliyoruz. İnorganik formda olan bu besinleri bitki direk alabiliyor. Oysa ki organik formda olan yukarıda analiz değerleri verilen gübredeki besinlerin bitki tarafından alınabilmesi için bakteriler tarafından inorganik hale getirilmesi gerekiyor. (Mesela azotta amonifikasyon ve nitrifikasyon bakterileri gibi..)

Aslında merak ettiğim konu şu; Organik gübredeki bitki besin miktarlarını istediğim gibi hazırlayabilme imkanım varsa ve bunların bitkiye yarayışlı hale getiren bakterilen sayısı ve cinsini de istediğim miktarda toprağa verebiliyorsam, kimyasal yolla bitkiye verilen bitki besin maddeleri sonucunda meydana gelecek bitki büyüme hızına, hangi başa baş noktasında ulaşabilirim? Bunun imkanı var mı?

Eğer ki organik yolla üretim yaptığımda kimyevi yolla üretilen bitkinin hızıyla baş edemiyorsam, en azından ortaya çıkacak ürünün miktarsal açıdan kalitesini geçebilir miyim.. Tat,ömür,vitamin mikt.vs. ile zaten rekabet edebiliyorum.. Sorunum hız ve ürün miktarı.. Bu konuda denemeleri, araştırmaları olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim..

Bitkinin büyüme hızına bir çok faktör (ısı,ışık,toprak fiziki yapısı vs.) gibi bir çok etkenin etki ettiğini biliyorum.. Gübre haricindeki tüm etkenlerin eşit olduğunu kabul ederek bu sorunun değerlendirilmesi lazım.. saygılar..
Mesela organik fosforu ele alalım,organik fosfor daha çok tahıllarda fitat ve fitik asit tuzları şeklinde depo edilir bunu yiyen hayvanlarda tavuk büyükbaşta ya bu formdaki fosforu çözecek enzim olan fitaz hiç yoktur ya da zayıftır bu insanda da benzer durumdadır.Diğer elementler de de durum benzerdir.Büyükbaş otu veya tahıl yemlerini yiyecek ve bu materyaller içerisindeki elementleri kendi kullanabildiği kadar kullanacak geri kalanlarıda boşaltım sistemi vasıtasıyla tekrar doğaya gönderecek bizde bunları biriktirip gübre olarak kullanacağız, işin organikliği bu tahıl veya ot bu bitki besin elementlerini başka bir yerden almıyor topraktan alıyor,üretilen 15.15.15 gibi kompoze gübrelerin içerindeki fosfor ve potasyumun geldiği yerde toprak veya kayalar,zaten toprak oluşum süreçleri esnasında toprağın içeriği kayaların içerikleriyle doğru orantılı.
Bu tip kompoze gübrelerin zararlı olmasının sebebi içeriğindeki birçoğu kireçli dolgu maddelerinin kullanılmasıdır,bunlar toprakta çözünemediği gibi birikerek iz elementleri bağlar ve diğer besin maddelerinin alımını azaltır.Şöyle düşünelim 50 kg'lık 15.15.15 gübresinin 100kg'mı 15+15+15=45 kg bbe elementi içerir toplamda 50 kg çuvalda 22,5kg bbe bulunur geri kalan 27,5 kg dolgu maddesidir.
Gübre üzerindeki değerler elementel veya oksit formunda olabilir
Kalsiyum (Ca) = Kalsiyum oksit (CaO) x 0.715;
Magnezyum (Mg) = Magnezyum oksit (MgO) x 0.603;
Sodyum (Na) =Sodyum oksit (Na2O) x 0.742;
Kükürt (S) = Kükürt trioksit (SO3) x 0.400.

Fosfor (P) = Fosfor pentaoksit (P2O5) x 0.436;
Potasyum (K) = Potasyum oksit (K2O) x 0.830

Aslında geniş bir konu mesela süperfosfatların eldesi kimyasal bir süreçtir,monokalsiyum fosfat ve kalsiyum sülfat içeren ve öğütülmüş fosfat mineralinin sülfürik asit ile reaksiyonu ile elde edilen bir üründür,yine sülfatlıların eldesi kimyasal bir süreçtir doğada o şekilde bulunmaz.

Ayrıca organik azot minerelize olmadan bitkiler kullanamaz yani bitkiler inorganik azot kullanırlar ,organik azot kullanmanın bitkilere faydalı olmasının sebebi bitkilere kazandıracak olduğu azot değildir bilhassa faydalı olmasının sebebi mikroorganizma faaliyetlerini bitki kök bölgesinde hızlandıracak olmasından ileri gelir.En yüksek organik azot kaynakları yüksek protein içerikli kaynaklardır bunlar hayvansal olabilir soya kaynaklı olabilir.Hayvansal içerikli olanlarda a.a ve organik karbon daha fazla olmakta. Ne şekilde bir ölçüm yapılıyor bilemiyorum ancak içeriğindeki amino asit değerlerinin yüksekliğine göre bu organik azot miktarı artmakta.
Hayvansal a.a'li ürünlerin yüksek değerleri şaşırtıcıdır Organik Madde: % 50 Organik Karbon : % 24 Organik Azot : % 8 Serbest Amino Asit: % 8 şeklinde ürünler vardır.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön