Aşağıdaki listede, etkinlikte paylaşılan bazı bitkilerin tohumlarının çimlenme oranlarının,
tohumların ilk hasat edildiği yıldaki ortalama çimlenme oranlarının altına düşmesi için geçmesi gereken ortalama canlılık süreleri verilmiştir. Bu tohumların, devamlılıklarının sağlanabilmesi adına ve sıcaklık ve nem kontrollü saklama koşullarının söz konusu olmadığı durumlarda, belirtilen süreler içinde yeniden çoğaltılmasını tavsiye ederim.
Bu listeyi, sadece tohum ekiminde öncelik yapmanıza yardımcı olmak için yayınladım. Lütfen listeyi değerlendirirken, aşağıdaki konuları da göz önünde bulundurun.
- Çeşitli nedenlerden dolayı, hasat edildiği yılda dahi ekilen tohumlarda yüzde yüz çimlenme gerçekleşmeyebilir.
- Kimi tohumların ortalama çimlenme oranları, tohumlar karanlık, nemin düşük olduğu ve görece serin bir ortamda saklandığı zaman, bu listede verilen sürelerden çok daha uzun süre korunabilmektedir.
- Hiçbir tohumu çimlenme şansının kalmadığını düşünerek atmamanızı, özellikle nadir atalık tohumlar söz konusu olduğunda, tohumları çimlendirmeye ve yetiştirmeye çalışmanızı tavsiye ederim.
Bitki Adı | Tohum Canlılığı (yıl) |
---|
Alabaş | 4 |
Bamya | 2 |
Bezelye | 3 |
Biber | 2 |
Brokoli | 3 |
Brüksel Lahanası | 4 |
Dereotu | 5 |
Domates | 4 |
Enginar | 3 |
Fasulye | 3 |
Fesleğen | 5 |
Hardal Otu | 4 |
Havuç | 3 |
Hindiba | 5 |
Hıyar | 5 |
Ispanak | 2 |
Kara Lahana | 4 |
Karnıbahar | 4 |
Karpuz | 4 |
Kavun | 5 |
Kekik | 1 |
Kereviz | 5 |
Kış Kabağı | 4 |
Kişniş | 5 |
Lahana | 4 |
Marul | 5 |
Maydanoz | 3 |
Mısır | 2 |
Pancar | 4 |
Patlıcan | 4 |
Pazı | 4 |
Pırasa | 1 |
Rezene | 4 |
Roka | 3 |
Soğan | 1 |
Şalgam | 4 |
Tere | 5 |
Turp | 5 |
Yaz Kabağı | 4 |