View Single Post
Eski 15-08-2017, 14:53   #49
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 196
İlk verdiğim cevap ikinci mesajınıza istinadendi. İlkini okumadan yazmıştım. İlk mesajınızı okuyunca biraz daha detay vermek gerektiğini düşündüm

Fidan dikme zamani ağaçların yaprakları tamamen dökülüp havalar soğuduktan sonra (ağacın metabolizması iyice yavaşladığında) başlar ve ilkbahar başında tomurcuklar uyanmaya başlayana dek sürer. İstanbul için kabaca Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart ayları olarak düşünebilirsiniz. Bu tarihler dışında ekeceğiniz fidanlar da tutabilir ancak şansınız azalacaktır.

Fidanlar açık köklü ve tüplü olarak iki farklı şekilde satılır.
1- Açık köklü fidanlar, fidanın köklerin açıkta olduğu durumdur. Bir fidanı topraktan elle çekip çıkardığınızda, kökler de kopmadan çıkmışsa açık köklü bir fidanınız olur.
2- Tüplü fidanlar, fidanın bir saksıda/poşette olan versiyonudur. Kökler açıkta değil toprak içindedir. Toprağı dağıtmadan, sadece saksıyı/poşeti çıkararak toprağıyla birlikte ekilir.

Açık köklü fidanlar yukarıda yazdığım fidan ekim zamanında ekime uygundur. Ancak tüplü fidanları yılın 12 ayı ekebilirsiniz. ****** saksıdaki toprağı parçalamamak, köklerin hava almasına izin vermemek şartıyla.

İster tüplü ister açık köklü olsun bence en iyi fidan ekim zamanı kış aylarıdır. Yine de "bekleyemem" diyorsanız, tüplü fidan alıp şansınızı deneyebilirsiniz.

--
Şu ana dek hiç yasemin yetiştirmedim ama bolca hanımelim oldu. Duvar kenarında, çitlere, tellere dolanmış olarak çok güzel oluyorlar. Çiçekçi/fidancı ya da internette saksıda (tüplü) olarak satılıyor genellikle. Bu şekilde alıp, saksısından çıkarıp toprağa ekebilirsiniz. Saksıdan çıkarırken toprağı dağıtmayın ve toprağıyla ekin yeter. Pek seçici olmayan bir bitkidir ve oldukça kolay yetiştirilir.
Tüplü almak zorunda değilsiniz. Kış aylarında herhangi bir hanımeli çalısının dibindeki genç sürgünlerden birini bir parça köklü olacak şekilde sökebilirseniz hiç sorun olmadan bunu da ekebilirsiniz. Bahara hemen yeşerecektir. Yani illa tüplü fidan almanıza gerek yok.

--
Ihlamur yetiştirmek hem kolay hem zor bir iş. Ben tüplü bir fidan almanızı ve kış aylarında ekmenizi öneririm, hiç başınız ağrımaz. Ağaçların diplerindeki genç sürgünlerden almak isterseniz bir miktar kökleriyle birlikte almanız gerekir. Bir gezi sırasında dağda gördüğüm bir ıhlamur ağacının dibindeki genç sürgünlerden birkaçını bu şekilde çıkarıp ekmiştim. %30 civarında bir başarıya ulaşmıştım Köksüz olarak sürgünleri kesip ektiğinizde başarı şansınız çok daha düşük olacaktır. Ihlamur çelikle üretilebiliyor mu bilmiyorum. Ama bu şekilde bir yönteme başvuracasanız köklendirme hormonu kullanmanızı tavsiye ederim.
--

İş yerinizdeki çınar fidesini söküp başka yere ekme zamanı da kış aylarıdır. Kasım'dan Mart'a kadar olan dönem. Yapraklar tamamen dökülmüş olmalı, tomurcuklar uyanmamış olmalı. Emin olamıyorsanız kış ayları en ideali.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön