View Single Post
Eski 13-08-2017, 16:26   #37
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 740
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Delfin WG veya Dipel. Yalnız bunlar doğal biyolojik ilaçlardır, 10 yıllık gözlemlerime göre zehirlerden daha etkilir ama siz ille de kimyasal arıyorsanız tırtıl dahil her şeyi öldüren zehirler de var. Buradan zehir ismi verilmesi hem başlıktan hem de mevzuat gereği doğru değil. Bir zirai ilaç bayisine giderseniz raflarında sıra sıra yüzlercesi mevcut.
Malesef durum o kadar basit değil,evet yüzlerce zehirli ilaç var ancak istediğiniz zararlı etmene ve istediğiniz bitkiye ruhsatlı ilaç bulmak zor olanlarda böcekler tarafından direnç kazanmış durumda deltametrhrin, %65 malathion,abamectin,Chlorpyrifos methyl,Acetamiprid,İmidacloprid,Cypermethrin,Thiam ethoxam,pirimiphos-methyl ve dahada var artık bunları zararlılara zehirli ilaç olarak değil insanlara zehirli ilaç olarak görmek lazım,bakanlıksa benim şaştığım bir durum methidathion gibi Chlorpyrifos ethyl gibi tüm canlı yararlı zararlı öldüren ve chlorpyrifos ethyl'in sistemik olduğu geçen sene ortaya çıkıyor,sen bunları yasaklayıp ruhsatlarını iptal edebiliyorsun ancak zararlılar dışında sadece etkisi insanlara olan yukarda yazdıklarım gibi ,bunları zararlılara etkisiz olduğu için kaldırmıyorsun insanları zehirliyorsun neden? Böyle olunca bir art niyet aramakta haklıyım etkili ilaçları mesela yine aynı örneği verelim chlorpyrifos ethyl 30 yıllık ilaç sistemik olduğu yeni ortaya çıkıyor bu güne kadar birşey yapılmıyor ama bir anda ruhsat iptal ediliyor,çiftçi etkisiz ilaçları kullansın sürekli daha fazla ilaç kullansın bu şekilde bir kısır döngüye sokulmuş durumda,madem zararlı şimdiye kadar niye iptal etmiyorsun bu ilacı,Burdan ben bakanlıktaki bazı kişilere firmalar para veriyor ve ilaçları piyasada etkili etkisiz satabiliyor bunu anlıyorum,çok etkili ilaçları kaldırıyor ki etkisiz olanlar daha çok kullandırılıp daha çok para dönsün.
Ondan sonra bayi bayi gezip reçetesiz satmayacaksın kontrol ediyorlar,ya sen zaten biliyorsun ki reçeteyide bayi yazıyor ilacıda bayi veriyor neyi kontrol ediyorsun,İnanın bu sarf edilen eforu laboratuar kurup tek tek her gelen çiftçiden örnek alıp analiz etmeye harcansaydı şimdiye kadar böyle bir sorun kalmazdı,hatta çiftçi cezaları yiyince organik tarıma bile geçerdi neemezal,kaolin.. başka bişey kullanmazdı ama malesef yapılmak istenen bu değil yapılmak istenen belli başlı firmalara para kazandırmak kendi insanlarının sağlığını hiçe sayarak hemde bile bile.
Çiftçi çok bilinçsiz ve düşüncesiz ne kadar ucuza mal satsada çoğu zaman zarar etsede malını yok pahasına alsalarda acımayacaksın çiftçiye hiçbir zaman,çiftçi ziraii ilacın üzerinde yazan 10 gramsa 50-100 deneme yanılma metoduyla zararlıyı öldürürünceye kadar dozu arttırıyor insanalrı zehirlediği bazısının ya aklına gelmiyor ya da çoğunlukla umursamıyor.
Yani sizin aslında yüzlerce dediğiniz ilacın içinde bekleme süresi olarak istediğiniz zararlı ve bitkiye ruhsatlı gerçekten sonuç alabileceğiniz ziraii ilaç üçü beşi geçmez.
Bir ilaç bayi-firma sektörü oluşturulmuş işte ilaçlar bunlar, üstünde yazanlar bunlar firmalar bayilere satıyor ilaçlar etkilimi etkisizmi soran yok çiftçi 10 sa 100 atıyor yine sonuç alamıyor ama yine kullanmaya devam ediyor.Bakanlığın müdahale etmesi gerekiyor ama bunu hiçbir zaman yapmıyor.
Gübre sektörü zaten komedi ithal ürün getiriyor ruhsatı alıyor etiket üstündeki gibi ama sonra üretime ve doluma Türkiye'de devam ediyor ve içerik aynıymış gibi satmaya devam ediyor,böyle birşey olabilir mi bir kere ruhsat alması yetiyor sonra kontrol eden olmuyor bazen binde bir oluyor ve eminim ki yukarda tanıdığı olanın ürününü bir daha kontrol dahi etmiyorlardır.
Malesef böyle yozlaşmış ve çiftçinin,bayinin ve firmaların para hırslarına karşı çok ama çok dikkatli olmak gerekiyor araştırmadan her ürünü bitkilerimizde kullanmamamız gerekiyor.Ve görüyorum ki bu forum sizin gibi bilinçli insanlarla dolu bu yüzden size ve diğer arkadaşlara bu konuda çok teşekkür ediyorum,inanın pazardan sebze meyve almaktan korkuyorum ki bu korkumda son derece haklıyım çünkü kendim bizzat görüyorum kooperatifte serasını kontrol diyorum , sonra okuyorum anne sütünde ziraii ilaç çıkıyor yazıyor bebeğimizin doğumundan sonra bunlar beni çok korkutuyor.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön