View Single Post
Eski 12-08-2017, 07:14   #7
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Bodur kiraz verimlerini iyi araştırmanızı tavsiye edebilirim. Bodur bir kiraz ağacından, ihracat kriterlerine uygun 26 kalibre üzerinde 50 kilo kiraz almanız imkansızdır. Bodur bir kirazdan 50 kilo aldığınız kiraz sanayilik nitelikte olacaktır.

Meyve komisyonculuğu yaptığınız için, yetiştiricinin sorunlarından pek haberdar olmadığınız anlaşılıyor. Olaylar hal sistemindeki gibi olmuyor maalesef. Al malı, sat malı koy komisyonu cebe gibi olmuyor. Bu sene havalar kötü gidince 60 ağaç mahlep anaçlı 20 yaşındaki kiraz ağacından toplam 300 kilo meyveyi zor aldım. Evet yazı ile üç yüz kilo, altmış ağaç.
Hadi bu seneyi ekstrem bir sene oldu diyerek es geçelim. Geçen seneden örnek vereyim; Geçen sene komisyoncular ihracat kirazı için 6 lira fiyat açıkladılar. Üreticiler komisyonculardan kasa alarak, kiraz hasadına başladılar veeeeee kirazları komisyoncuya götürünce önce 3 liraya ardından 2.5 liraya düşürdüler. Tabii toplanmış kiraz, kasalar komisyoncunun kasası olunca itiraz hakkınız yok. Halciliği bildiğiniz için bence üreticiliğe hiç bulaşmadan komisyonculuğa geri dönüp, kolay para kazanmaya devam etmenizi öneririm.

Yazmayı unuttuğum bir konu; 50 dekar bahçenin hasadını kaç günde ve kaç işçiyle yapmayı planlıyorsunuz? 200 ton kirazı en kaliteli işçi ile bile toplasanız, kaç işçi gerekir? En iyi kiraz toplayan işçi 100-120 kilo toplar, o işçiyi de bulmak mesele. Hadi buldunuz diyelim, Duyduğuma göre bu sene kiraz yevmiyesi 70 liraydı. Geçen sene 50 olan yevmiye, bu sene 70, seneye Allah kerim...

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön