View Single Post
Eski 05-08-2017, 13:04   #43
tapi
Ağaç Dostu
 
tapi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2016
Şehir: BURSA
Mesajlar: 565
Patojene bağlı hızlı çürüme (rot)

Patojene bağlı hızlı çürüme (rot) ve ölüm.
Buna neden olan patojen bakteri ya da fungus. Sık ya da fazla sulama bu patojenlerin uygun ortamda kaktüs içine girererek hızla çürümesine neden oluyor. Hergün düzenli olarak gözlem yapmama rağmen bu durumu farketmek ve müdaha etmek kolay değil. Bugüne kadar beş adet kaktüsümde hızlı çürüme oldu.

KAYBETTİĞİM ÜÇ KAKTÜS
1- Echinopsis sp
Name:  20170326_170632www.jpg
Views: 1987
Size:  13.2 KB
2- Mammillaria aurihamata idi. İlk aldığıma göre oldukça büyümüştü.
Name:  DSC002yuıyf.jpg
Views: 1976
Size:  23.9 KB
3- Son kurban büyüklerden favorim Mammillaria zeilmanniana
Name:  DSC00228hhh.jpg
Views: 1961
Size:  10.4 KB
Çürüdükten sonra kurtarmak zor ama öncesinde şunlara dikkat etmek gerek;
Benim gözlemlerime göre bu kötü duruma neden olan en önemli nedenlerin başında sık sulama geliyor. İkinci en önemli neden ise kaktüs satın alındığında saksısında bulunan torf. Kökler zarar görmesin diye orijinal torfu ellememiştim. Yeni saksılarına aktarırken kullandığım karışım ise çok geçirgendi. Ama torf çok su tuttuğu için bu ortama zemin hazırladı. Ayrıca aşırı sıcaklar sanırım kaktüs geişişimini durudurduğu için bu durumda sıcağa güvenip su vermekte yanlış, çünkü kaktüs verilen suyu kullanamayacak...
Günlük gözlem ve şüphe durumunda elle gövdeyi yoklama çok önemli. Elle yokladığınızda yumaşamadan şüphelenmek bile yeterli olmalı çünkü bir gün beklemek bile durumum kötüleşmesine ve kaktüsü kurtarmak için geç kalınmasına neden oluyor.
Tedavi için yapılması gerek ilk iş kaktüsü saksıdan çıkarmak. Bundan sonrası kaktüsün ne durumda olduğuna bağlı olarak değişebilir. Köklerin gövden çıktığı yerin yukarısında siyah ve kahverengi renk değişikliği ve pelte gibi yumaşama varsa renklenmenin görülmediğİ yere gövdeyi kadar keserek ayıklama yapılmalı. Sağlam parçalar ise tekrar toprağa alınmadan önce birkaç hafta beklemek gerekiyor. Yeni kök oluşumu görünene kadar.


Düzenleyen tapi : 08-03-2018 saat 14:15
tapi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön