View Single Post
Eski 31-07-2017, 13:14   #23
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
Ayvacık civarında bir kaç Antep Fıstığı ağacı gördüm ben de. Ancak ticari faaliyet düzeyinde olduğunu bilmiyordum. Pistacia terebinthus'un kendiliğinden yetiştiği yerlerde nasıl olur da bu bitkiyi anaç olarak kullanıp Antep Fıstığı üretilmez diye düşünmeden edemiyordum. Hastalıkmış meğer sebep. Bursa çevresindeki kestanelerin başına gelenler burada da fıstığın başına gelmiş demek. Bilgi için teşekkürler.

Küçükkuyu ve turunçgil konusunda haklısınız. Kazdağları'nın güneyi ile Edremit körfezi arasındaki dar bölgeyi pek Çanakkale'den saymıyorum ben Güneybatı Balıkesirmiş gibi geliyor bana. (Küçükkuyu Çanakkale'ye bağlı elbette)

Evet Fraxinus ornus'u bizzat gördüm. Her yıl görmeye devam ediyorum. Eskiden bu kadar yaygın değildi. Çan, Biga ve Gönen (Balıkesir) dağlarında, Nisan ortasından Mayıs'ın ilk haftasının sonuna kadar farketmemeniz mümkün değil. Ancak çok yoğun olarak bulundukları bir yer görmek isterseniz aynı tarihlerde Çanakkale - Biga - Kepekli Köyü'nü ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Köyün güney tarafında kalan dağın yatayda üç şerit halinde göründüğünü farkedeceksiniz. En altta Styrax officinalis'ler, orta şeritte Phillyrea latifolia'lar, en üst şeritte ise Arbutus unedo'lar yaygın. Ancak Nisan ortasında en üst şeridin rengi açılmaya başlıyor. Arbutus'ların bulunduğu kat Fraxinus ornus'larla dolu. 2-3 hafta boyunca dağın bu bölümü kremsi beyaz bir renk alıyor. Köyün batı tarafında daha çok Carpinus orientalis ile kaplı bölgede de bolca Fraxinus ornus var.
Çok teşekkürler, bizim buralarda(Kazdağları civarı) henüz ne güney, ne de kuzey bakılarda rastlamadım, bir an heyecanlandım ama uzak yerlerde çıktı F. angustifolia ise vadi içlerinde görünüyür.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön