View Single Post
Eski 27-07-2017, 08:26   #20
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 198
Çanakkale iklim özellikleri açısından iki kısma ayrılabilir. Güney batı sahilinde yer alan Ayvacık'tan kuzeye doğru Ezine, Çanakkale merkez, Eceabat ve Gelibolu genel olarak Kuzey Ege'ye özgü Akdeniz ikliminin tipik özelliklerini gösterir. Yazlar İzmir kadar olmasa da sıcak ve kuraktır. Ekim ayından Mayıs-Haziran aylarına kadar yağışlar devam eder. Kışın sıcaklık çok fazla düşmez ve kar yağışı çok olmaz. Don tehlikesi olmakla birlikte fazla değildir. Bu bölgelerdeki doğal ormanları gezerseniz Çam ve Meşe (özellikle yaz kuraklığına dayanıklı türleri) hakimiyetini görürsünüz. Dere yataklarında, vadilerde Defne, Çınar, Kocayemiş (Arbutus unedo) ve Phillyrea latifolia bolca bulunur. 90'lı yıllarda pek çok kişinin antep fıstığı üretmeye çalıştığını hatırlıyorum. Ancak istenen verim alınamadı sanırım ki kısa sürede unutuldu. Akdeniz, iç ve güney doğu anadolu bölgelerini seven türler için Çanakkale'nin bu kesimleri biraz serin kalabilir. Bahçelerde ise Zeytin ve Üzüm vazgeçilmez türlerdir. Ayva, Dut, İncir ve Erik diğer yaygın meyveler. Ayrıca Ahlat ve Ahlat anacına aşılanmış yerel armut çeşitleri bolca yetiştirilir.

Bayramiç'in doğusunu içine alıp Yenice, Çan, Biga ve Lapseki'nin doğusundan Karabiga'ya kadar uzanan kesimde ise Karadeniz ikliminin etkisi görülmeye başlar. Marmara geçiş ikliminin özelliklerini taşır. Dağların kuzeye bakan yamaçlarında yaprak döken, nem seven geniş yapraklı türler görülürken güney yönünde Akdeniz iklimine özgü sıcak ve daha az nem seven türler yaygındır. Yağışlar çoğunlukla bahar ve kış aylarında olmakla birlikte yaz boyunca da zaman zaman yağışlar görülür. Kışın kar yağışı ve don olayı gerçekleşir. Dağlarda hakim tür olarak Meşe (nemli bölgeleri seven türler dahil), Gürgen, Kocayemiş, Defne ve Çam yaygındır. Vadilerde ve kuzey yamaçlarda Ihlamur, Kestane, Kayın, Söğüt, Fındık, Fraxinus ornus, Karaağaç (Ulmus minor), Çınar, Kavak bolca görülür. Styrax officinalis ve Kızılcık (Cornus mas) bolca yetişir. Orman bölge müdürlüğü tarafından bakı durumuna göre güney taraflara çam ekimi yapılırken kuzey yönündeki bölgelere Kestane, Kızılcık, Ihlamur gibi türler de ekilmektedir.
Çanakkale'nin bu kesimi meyve yetiştiriciliğine daha elverişlidir. Çok uzun zamandır bölgede Şeftali, Kiraz, Ceviz, Elma, Armut, Ayva, İncir, Dut, Vişne, Erik, Üzüm yetiştirilmektedir. Yaygın olmasa da bahçelerde Badem, Kayısı gibi sıcak iklim meyvelerine de rastlayabilirsiniz. Son dönemde Zeytin tarımında artış yaşanmaktadır. Biraz sulama imkanı olan yerlerde Kivi de yetiştirilmektedir. Biga/Gönen sınırında bulunan Tahirova çiftliğinde 60'lı yıllardan bu yana hemen her türlü meyve/sebze yetiştiriciliği gerçekleştirilmektedir. Frenk üzümünden Kuşkonmaz ve çileğe kadar pek çok ürün yetiştirilmiştir. Şu an yüzlerce dönüm arazi üzerinde Anadolu Etap tarafından meyve (özellikle şeftali) üretimi yapılmaktadır.

Çanakkale'nin her iki bölgesi de Turunçgil üretimi için uygun değildir. Korunaklı bölgelerde (özellikle ilin batı kesiminde) bir iki ağaç yetiştirmek ve ürün almak mümkünse de ticari faaliyet çok mümkün olmaz. İlin doğu kısmında bu türler kışın çok zarar görmekte ya da ölmektedir.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön