Konu: Nergis
View Single Post
Eski 19-07-2017, 23:07   #2958
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fatih_Soydemir Mesajı Göster
nergislerinde aynı şekilde hiç sökmediğim yıllarda oldu doğru zamanda sulamayı kesince çürüme olmuyor tam tersine faydalı oluyor soğanlar gelişimlerini çok daha iyi yapabiliyor bu sayede. uyku döneminde asla toprak nemli olmamalıdır yoksa hangi soğanlı bitki olursa olsun çürüme gerçekleşir.
İşin püf noktası bu..nergislerde ister saksıda ister bahçede olsun, çiçeklenme dönemi bittikten sonra hafif sulama ve gübre takviyeleriyle çiçeklenme döneminin yorgunluğu alınıp gelecek yılın soğanının çiçek verecek kalibrede irileşmesi sağlanmalı ve mayıs ayı sonundan sonra sulama kesilip saksılar güneşli bir yerde iyice kurumaya bırakılmalı, saksı toprağı iyice kuruduktan sonra tercihen soğanlar çıkarılıp evin havadar serin ve gölge bir yerinde mukavva kutu içinde dinlenmeye bırakılmalı, soğanlar sökülmeyecekse saksıları karanlık, serin bir yere aktarmalıdır.

Özellikle nergis ekilecek saksılar 30 santimlik derin saksılar olmalıdır çünkü nergisler oldukça derin köklenen bitkilerdir.

Yapılan hatalardan biri de, saksılarda soğanların derine gömülmesidir..20 santim derinliğindeki bir saksıda soğanı 7-8 santim derine gömerseniz, soğanın uzunluğunu da 5 santim olarak düşünürsek, saksı tabanında soğanın köklenmesi için ancak 7-8 santimlik bir bölge kalır.Bu, gelecek yılın soğanının çiçek verecek kadar irileşmesini sağlamaya yetmez..en doğrusu, soğanı saksıya hafiften tepesi görünecek kadar derine ekmektir..

Ben nergis satın almayı düşünen insanlara genelde saksıya mı bahçeye mi ekeceklerini sormaya gayret eder, saksı ekiminin risklerini izah etmeye , çok tecrübesizse vazgeçirmeye çalışırım..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön