Konu: Nergis
View Single Post
Eski 19-07-2017, 21:16   #2956
Batı Rüzgarı
Ağaç Dostu
 
Batı Rüzgarı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fatih_Soydemir Mesajı Göster
Doğru bakımı yaptıktan sonra her tür yaşayabilmekte hiç sökmeden yalnız normal şartlarda gerekli bakımı göstermezseniz doğanın belki de en dayanıklı soğan tiplerinden birisi olan kum zambağı bile çürümektedir normalde hiç bir zaman sökülmez kendi başına çıkar açar ürer ve sonrada toprağın altında uykusuna çekilir bu sene 5 adet kum zambağını yaptığım bir hata yüzünden çürüttüm anaç 12 adet kaldı sağlıklı ve sağlam bana ders oldu nisan ayı itibari ile sulamayı durdurmak en iyisi mayıs ayına kadar suyu kesmemiştim sonuç kötü bir deneyim oldu diğer yandan ise 50 lt toprağa sahip büyük bir saksıya taşıma şansım oldu. iklim şartlarına göre değişkenlik göstermekte sulama ve uyku dönemleri. nergislerinde aynı şekilde hiç sökmediğim yıllarda oldu doğru zamanda sulamayı kesince çürüme olmuyor tam tersine faydalı oluyor soğanlar gelişimlerini çok daha iyi yapabiliyor bu sayede. uyku döneminde asla toprak nemli olmamalıdır yoksa hangi soğanlı bitki olursa olsun çürüme gerçekleşir.
bir çok nergis türü yetiştirmeme rağmen çiçek açtırabildiğim 1 veya 2 tür oldu. diğerleri ise zamanla çürüdüler. toprak yapısı sulama düzeni hava şartları gibi pek çok parametreye bağlı hayatta kalabiliyorlar.yani bana göre değil benim gazabımdan kurtulabilecek bir nergis türü yok sanırım.
mesela benim yağmur zambaklarım bu konuda çok dayanıklılar. adı üstünde yağmur değil göl gibi sulasansa çürümezler. aksine hava iyiyse çiçekle tepki verirler. özellikle beyaz cinsini akvaryumda yetiştirenler var.
kum zambaklarını tohumdan yetiştiriyorum. 20 tane var. ama sanırım yanlış yapıyormuşum. çünkü kimin yaprakları sarardı ve yapraksız kaldı.soğanlar sağlam mı emin değilim. bu sıcaklarda susuz bırakacam endişesi işte...

genel olarak güz soğanları bozulmaya çürümeye daha müsait.o yüzden güz soğanları ile başladığım soğanlı çiçekler merakımı yaz soğanlarına çevirdim.
bir çok soğanlı çiçek yetiştirdim ama çoğunda başarısız oldum. gerek saksıdan gerekse benim kendi uygulamalarından vs bir çok etkenden kaybettim. ama şimdi yaz soğanları ile gayet aram iyi...yinede bir gözüm güz soğanlarında. ama yaşadığım sorunları düşününce aynı hüsranları tekrar yaşamak istemiyorum. bahçe olsa dik bi köşeye unut gitsin. saksı söz konusu olunca ince eleyip sık dokumak gerekiyor o da bana göre değil

Batı Rüzgarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön