View Single Post
Eski 19-07-2017, 18:49   #50
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Sn.birnefestoprak neden yazdığım herşeyi kişisel alıp, alıntılayıp bana cevap verme zahmetine giriyorsunuz?
Bir üstteki mesajınızda da "neden?" diye sormayıp sorgulamadığımı iddia etmişsiniz. Yazdıklarınızı sorgulayayım mı, sorgulamayayım mı? Burası sizin, benim ve başka birkaç kişinin özel şifreyle girip birbirini ikna etmeye çalıştığı bir tartışma odası değil. Benim sizi ikna etmek ya da sizi yerden yere vurmak gibi bir amacım yok. Ben, sizin bir doktor olarak yaptığınız ve hiçbir dayanağı olmayan bazı iddialarınız için üçüncü kişilere kendi bakış açımı aktarıyorum. Konunun sizinle doğrudan bir ilgisi yok, size kafayı takmadım yani.

Alıntı:
Veganlar da obez olabilir de damar sertliği sebebi ile kalp krizi geçirebilirler.
Hep anlatılagelen bir örnek , bir vegan obezite sebebi ile kalp sektesinden kaybedildi. Sadece Coca cola ve kızarmış patates kızartması ile beslenmiş.
Tamamen vegan ve tamamen sağlıksız.
Aslolan bilinçli olmak.
Bunu en başta söyleseydiniz daha iyi olurdu ama katılıyorum.

Nihayet beslenmenizle ilgili birşeyler söylemişsiniz ama yine de neyi ne zaman hangi sıklıkta yediğiniz net değil. Farklı mineral ve vitaminleri kazanmak için farklı renklerde sebzeleri tükettiğinizi belirtmişsiniz.

Örneğin farklı renkte olmasına rağmen kırmızı domates de mavi patates de mor havuç da antosiyanin içerir. Antosiyaninin kötü kolesterolü düşüren, tümör büyümesini durduran, hafızayı güçlendiren olumlu etkilerinin olabileceği biliniyor fakat olası olumsuz etkileri hakkında yeterli çalışma bulunmuyor (en azından ben bilmiyorum). Günlük antosiyanin dozunun üst sınırı hakkında bildiğim bir araştırma yok.

Daha önce de bahsettiğim gibi, hardal/lahana ailesi bitkilerinin çiğ olarak gereğinden fazla (günlük üst doz gr olarak nedir?) tüketilmesinin tiroid bezinin işlevi üstünde olumsuz rol oynadığı biliniyor.

Bence en önemli konu B12. Bu vitamin, insan yaşamı için hayati öneme sahip ve balıkta, ette, yumurtada ve süt ürünlerinde bulunuyor. Bunu sebzelerden alamıyoruz. Spirulinadan (kabaca yosun diyelim) temin edilebilir. Bunun yanında içine çeşitli başka minerallerin de haricen eklendiği hindistan cevizi sütü gibi ürünlerdenden de B12 temin edilebilir. Özellikle hamile ve çocuk emziren kadınların B12 konusunda çok dikkatli olması gerek. Bebeklerde de bu vitaminin eksikliğinin ölümlere ve zeka geriliğine yol açabileceği biliniyor.

İşin bir de maddi boyutu var. Hindistan sütü cevizinin burda bile, yaygın olmasına karşın, toz halinin (organik) 500 gr'ı yaklaşık 5 Amerikan Doları, 1 lt'si (içine harici olarak eklenen vitaminlerin çeşidine göre) 3-4 Amerikan Doları arasında değişiyor (yarım kg kıymanın fiyatı yaklaşık 5 Amerikan Doları). Türkiye'de ne kadarmış diye bakayım dedim. Migros'ta 1 lt'si 17.50 TL'ymiş: https://www.sanalmarket.com.tr/kweb/...evizi-sutu-1-l. Bunun yanında 1 lt Pınar Süt'ün fiyatı: https://www.sanalmarket.com.tr/kweb/...-pinar-sut-1-l. Türkiye şartlarında, vücudu için gereken B12 vitaminini hindistan cevizi sütünden temin etmek isteyecek veganların gelir grubu asgari ücretliler olmasa gerek. Bir de işin dolandırıcılık tarafı var. Hayvansal sütün dahi içinde türlü türlü katkı maddesi bulunuyor ve kutu sütün içeriğinin ne kadarı hakiki süt, ondan bile emin değilim. Ben olsam, Türkiye'deki egzotik besin gıdalarını da, doğruluğundan emin olmadan kullanmazdım.

Sonuç olarak, bir tıp doktorunun, insanlar için faydalı olduğunu düşündüğü bir beslenme şeklini özendirirken, et yiyenler için fanatik Nazi benzetmeleri yapmak ve B12 ihtiyacını nasıl karşıladığını belirtmediği bir hastasının veganlığını sırf cildi pasparlak olduğu için övmek yerine "ben vegan oldum ama şu şu konularda henüz çözülememiş beslenme sorunları var, şu rahatsızlıkları bulunan insanlar hayvansal süt tüketmeye devam etmeli ya da şu şu besinlerle vücudum için gerekli olan vitaminleri alabiliyorum, şu sebzelerde protein var tavsiye ederim" benzeri önerilerde bulunmasını beklerim. Sıradan bir forum üyesi sıfatıyla yazıyorsanız ayrı bir mesele. Ortaya karışık, müstehzi bir üslupla yazınca veganlığa özendirme konusunda (eğer niyetiniz oysa) pek bir sonuç almanız mümkün değil.


Düzenleyen birnefestoprak : 19-07-2017 saat 19:59 Neden: "çiğ olarak" eklendi
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön