View Single Post
Eski 18-07-2017, 16:53   #39
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Fotoğrafların birinde toprağı görebiliyorum ama zaten bu market ağaçlarında görmek de çok gerekmiyor ne yazık ki, toprağı çok kalitesiz. Yetmezmiş gibi bir de kaya sıkıştırmışlar. Muhtemelen o kaya saksıya silikonlanmış da olabilir.

Yeni sürgünlerin kararmasının en olası sebepleri kök çürümesi, mantar ve virütik enfeksiyonlardır. Sizin durumunuzda kök çürümesi ihtimali olabilir, topraktaki o böcekler de o tür toprakları severler. Sezon uygun değil ama bunun gibi durumlarda saksı değişimi ağacı rahatlatabilir. Gövdedeki beyazlık kireç lekesidir ona takılmayın. Temizlenebilir.

Yapacağınız işlem, şu ankinden daha büyük bir saksı bulacaksınız, mümkünse hem enine hem derinliğine daha büyük olsun. Uygun toprak karışımı bulacaksınız. Bonsai toprağı ya da kaktüs, sukulent toprağı olarak bulabilirsiniz. Temel prensip çok geçirgen ve havadar olmasıdır bu toprağın. Bu malzemeleri hazırladıktan sonra ağacınızı dikkatlice o saksıdan çıkarın, toprağı ıslak olmasın, sulama zamanı gelince yapın bu işlemi su vermeden önce, mümkünse tüm toprağıyla kalıp halinde çıkarmaya çalışın. Köklere zarar vermemeye dikkat edin.

Çıkardıktan sonra durumu inceleyin, toprak kokusundan başka küf gibi kötü bir koku var mı, kökler beyaz mı siyah mı, tutup hafifçe çektiğinizde kökler kopup geliyor mu dirençli mi, bu şekilde çürümüş kökler varsa hepsini alıp atın, sağlıklı köklere dokunmayın. Eğer çürümüş görünen kök yoksa hiçbir işlem yapmadan direk kalıp halinde yeni saksısına koyun ve altına çevresine yeni toprağı doldurun. Çürümüş kökler varsa onları uzaklaştırın, kalan sağlıklı köklerle birlikte ağacı saksılayın. Bu durumda sağlıklı köklerin etrafında hava boşluğu kalmadığına, toprağın her boşluğu doldurduğuna emin olun. İşlem bitince ağacınızı sulayın ve yine direk güneş almayacağı, rüzgarlara da korumalı olan ama havadar bir ortamda dinlenmeye bırakın.

Toprak yüzeyi kurudukça sulamaya devam edin. Yüzey nemliyse sulamayın.

Kolay gelsin.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön