View Single Post
Eski 17-07-2017, 16:33   #41
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sizi niye et yemeye ikna etmeye çalışayım bunu anlamıyorum. Canınız ne istiyorsa öyle beslenirsiniz. Burda vegan yemek tarifi vermiyorsunuz, tartışmaya oldukça müsait şeylerden bahsediyorsunuz ve yazılanları ikimizden başkaları da okuyor. Tarım pratiğinin kökünden değişmesini savunuyorsunuz. İzin verin de ben de çiftçi olarak birkaç şey söyleyeyim. Kimseye iftira filan da atmıyorum, öyle olsa kızgınlığınızın nedenini anlardım. Sadece detayları anlamaya çalışıyorum.

Mesajlarınızda aralara sıkıştırdığınız birçok argüman var. Hal böyle olunca birçok soru ortaya çıkıyor.

- Herkesin vegan/vejetaryen olduğunu ve eti için kesilen evcilleştirilmiş hayvanları doğaya saldığımızı düşünelim. Bunlar büyük ihtimalle önce bayağı bir üreyecekler. Onların nüfuslarının artmasıyla birlikte, avcı hayvan nüfusu da artacak. Bu avcılar, o evcilleştirilmiş hayvanları avlayacaklar. Buna müsaade edilecek mi? Örneğin inekler o avcı hayvanlardan korunacak mı yoksa herşey kendi döngüsüne mi bırakılacak?

- B12 örneği vermişsiniz. Ben az oranda et ve çokça sebze tüketiyorum. Eti, fiyatı daha yüksek olsa da, maddi imkanımız el verdiğince yerel çiftlikten alıyoruz. Zaten daha az yediğimiz için bütçe açısından değişen birşey de olmadı. Beyaz ekmeği de uzun süre önce bıraktım (belki kahvaltı için bir ya da iki dilim tahıllı ekmek dışında). Uzun süredir kolesterol ilacı da kullanmıyorum. Hazır gıda tüketimimiz yok denecek kadar az. Fast food tüketimimiz de öyle. Kolesterolüm sınır değerlerin altına düştü. Vegan olmadığıma göre, sizin verdiğiniz cildi parlak olan hasta örneği neyi ispatlıyor?

- Sanırım İzmir'de yaşıyorsunuz. Sebze ve meyvenizi marketten mi alıyorsunuz (yerel ürünlerin satıldığı pazardan alıyorsanız çok iyi)? Eğer marketten alıyorsanız, ve eğer o mahsul İzmir'in civar köylerinden gelmiyorsa, su içeriği ve besin değeri, katettiği mesafeden dolayı düşüktür. Bu yüzden, ya gün içinde üç öğünden fazla yemeniz gerekir ya da üç öğünü hazır paket vegan/vejetaryen ürünlerle destekliyorsunuzdur. Örneğin bu yaz bir gün içinde neler yiyorsunuz? Henüz sekiz ay olduğuna göre, daha bir tam kış geçirmediniz. Kışın günlük menünüz nasıl olacak? Bir de bu tip bir beslenmenin günlük maliyeti nedir?

- Tarım pratiğinde muazzam bir değişim arzuluyorsunuz. Yoğurt yok, süt yok, bal yok, yumurta yok. İnsanlık sadece bitki temelli besleneceğine göre, bunun için çözüm öneriniz nedir? Örneğin her mahallede herkesi doyuracak bir yerel çiftlik mi kurulmalı? Büyük üreticiler ülkeye devasa çiftlikler mi kurmalı? Yoksa paketlenmis hazır vegan gıdalar mı artmalı? Kafanızdaki model nedir?

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön