View Single Post
Eski 17-07-2017, 02:24   #39
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Yani toplama kampından (Auschwitz galiba) soykırımından resim gösterip et yemekle onu bir tutunca herkesin düşüncesine saygı göstermiş mi oluyorsunuz?

Kafeslere istiflenmiş canlı tavuk resmi de gösterdiğinize göre, onun karşılığında da bir başka tipik örnek olarak tofuyu vermenin bence bir sakıncası yok (tofu organik de olabilir, bayılarak tükettiğim bir ürün). İnsanların çoğunun etobur olduğu bir düzende dahi, yerel çiftlik sayıları son derece yetersiz ve bunların sayısı ciddi oranda artmadan, paketlenmiş gıda tüketimini azaltmanın mümkün olmadığını tartışıyoruz (en azından ben bir çiftçi olarak zaman zaman diğer çiftçilerle tartışıyorum). Yaşadığı yerin yakınlarında sebze üreten bir çiftlik olmayan birisi, zaten oyuna 1-0 geriden başlıyor çünkü eğer kendi yetiştirecek şartları yoksa, büyük ihtimalle sebzesini meyvesini marketten alacak. O sebze meyvenin hem su içeriği hem de besin değeri düşmüş olacak (bugünkü şartlarda özellikle büyükşehirde yaşayanlar için ürünler uzaktaki tarım arazilerinden geliyor). Eğer eti denklemden çıkaracaksak, besin değeri azalmış sebzeleri tükettiğine göre, yaşamını devam ettirecek enerjiyi sağlamak için daha sık yemesi gerekecek. Yani et yoksa, vegan beslenmeyi sürdürülebilir (maddi imkanlar dahil) kılmak için, yerleşim yerlerinin etrafında bol miktarda sebze çiftliği olmalı. Bunun yanında yumru köklü sebzeleri de, kök etrafındaki canlılar acı çekeceği için tüketmeyecekse, o veganın işi çok daha zor. O canlılar hangileri acaba? Aynı toprağı, domatesi ekerken de alt üst ettiğimize göre, onların canını ne ekersek ekelim yakmış olacağız.

Bir de biz (en azından ben) evcilleştirilmiş hayvanları yiyoruz. Bunları yemeyeceksek, mutlaka yiyecek avcı hayvan(lar) olacak. Bu durumda bu hayvanların nüfusu artacak ve dengeyi bozacak oranda çoğalacaklar. O durumda ne yapacağız? Dengeyi korumak için avcı hayvanların sayısını mı azaltacağız yoksa doğa kendi düzenini kurup hepsinin nüfusunu kendi kendine dengeleyecek diye mi düşünüyorsunuz?

Tofu örneğine gelelim: Bunu siz evde yapabiliyor musunuz? Yapabiliyorsanız çok güzel. Yapamıyorsanız, ve bütün dünya nüfusu vegan olduysa, bu sefer de bunu veya soya bazlı diğer ürünleri endüstriyel üretim döngüsüne sokacak tekel şirketleri olmayacak mı? Bu şirketlerin hepsi bu ürünleri organik yolla mı üretecek? Kimyasal madde girdisi bugün bile çok yüksek olan bu ürünlerin, bütün dünya vegan olduğunda ve düzenli şekilde tofu tüketen insanların sayısı ciddi oranda arttığında, kanser hastası sayısında ciddi oranda artış yaratmayacağını düşünmek saflık olur. Soya bazlı veya değil, paketlenmiş/dondurulmuş vegan gıda ürün sayısında patlama olacaktır.

Klinik deney yapan bir uzman mısınız bilmiyorum ama bilimsel metodun vazgeçilmez kurallarından birisi karşılaştırmalı deney yapmaktır. Konuya hayvan hakları bakımından yaklaşacaksanız başka bir konu ama tek bir hastadan B12 örneği vermeniz birşeyi ispatlamıyor. Ben, çok genç yaştan beri yüksek (kötü huylu) kolesterolü olan birisiydim. Uzun yıllar bilgisayar başında mühendis olarak çalıştım. Kolesterol ilacı da çok kullandım. Çiftçiliğe, yani bol miktarda fiziksel faaliyette bulunmaya ve yaptığım iş beni çok daha mutlu kılmaya başladıktan sonra hem sebze tüketimini arttırarak hem de sağlıklı ve mutlu bir hayat geçirmiş hayvanlardan et tüketimini (marketten alınan ete oranla) arttırarak, yani farklı protein kaynakları arasında dengeli beslenmeye başlayarak ve üstelik de aynı zamanda kolesterol ilacını kestiğim halde kolesterolümü büyük oranda düşürdüm. B12 oranım da diğer bütün kan değerlerim de gayet güzel. Bu duruma göre benim et yiyip yememem neyi ispatlamış oluyor?

Eti (sadece kırmızı etten bahsetmiyorum) sadece lezzetli olduğu için değil, beslenme düzenimin bir parçası olarak gördüğüm için de tüketiyorum. Her gün et de yemiyorum ve et yerine tükettiğim birçok sebze ve hayvan ürünü de var. Acıktığımda ekmeğime yerfıstığı ezmesi de sürebilirim, bu da beslenmemin bir parçası.

Ayrıca siz niye kendinizi et yemek zorunda hissediyorsunuz ki, onu da anlamadım. Ne isterseniz onu tüketirsiniz, size kalmış birşey. Uzaylılar gelip bizi yiyeceklerse de, buyursunlar yiyebiliyorlarsa yesinler. Benim evcilleştirilmem mümkün olmadığı için direneceğim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Veganların protein alması tofuya bağımlı olsaydı yanmıştık
Vegan olarak 8 ayım bitti, sadece 1 defa, o da ne menem bir şey merak ettiğim için, tofu aldım.
Zaten GDO lu soya mahsulü olduğu için elimi bile sürmem bir daha.
Tetkik için bir çift başvurdu, 60 lı yaşlarda.
Doktor bir arkadaşları vegan oldukları için paylamış ve tetkik yaptırmaları için Aile Hekimlerine gitmesini söylemişti.
Çok geniş kapsamlı tahlillerini yaptırdım ve hiç bir parametrede en ufak bir sapma yoktu.
B12 vitamini dahil.
Ne kadar formda olduklarını ve ciltlerinin ne kadar berrak olduğunu da es geçemiyeceğim.
Pırıl pırıl da hafızaları vardı.
B12 vitamini kaynaklarını da araştırmışlar ve hayvan denek dahi kullanılmayan firmadan alıyorlarmış. Bu çift bana ilham oldu.
Hayvansal gıdaların zararlarından dem vursam da veganlığın esası midemizin doyması için hiç bir hayvanın acı çekmesinin gerekli olmadığı üzerine. Öyle gruplar var ki yumru köklü bile tüketmiyorlar.
Sadece topraktan çıkarılma esnasında kökte barınan canlıların ölüyor veya acı çekiyor olmasını düşünerek.
Bal yemezler, deri ve ipek kıyafet giymezler. Çünkü bu da hayvan sömürüsü, emek hırsızlığı.
Et ettir ve hangi ortamda elde edilirse edilsin o bir canlının cesedinin parçasıdır, kadavra yani.
Herkesin görüşüne saygı gösteririm, sonuçta daha dün vegan oldum, değil mi
Ama kendinizi kandırmayın, sadece damak tadı için tükettiyorsunuz
Müslüman toplumda veganlık kabul görmez diye düşünürdum ama istisnalar da var, tesettürlü bir hanım, hem de genç, başvurdu, beni hem şaşırttı hem memnun etti.
Herkes yiyor diye yemek zorunda değilim.
Çoğunluk yapıyor diye haklı olamaz. Bu güçlünün hakkı. Karnımızı doyurmak için bir canlıyı öldürmek adil değil.
Şöyle düşünün, bir grup uzaylı Dünyaya geldi ve dedi ki " şu iki ayaklı canlılar iyi bir protein kaynağı, keselim de donduralım. Protein stoklarımız azaldı"
Düşünün bir
Biz bunu yapıyoruz işte " üstün zeka ve gücümüzü kullanarak birilerin yaşama hakkını gasp ediyoruz.
İyi geceler.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön