View Single Post
Eski 16-07-2017, 11:14   #2934
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,125
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Levor Mesajı Göster
Merhabalar. Aşağıda resmini vermiş olduğum orkide doğal ortamında. Sorum şu;
Bu bitkiyi saksıya alsam zarar görür mü?
Zarar gormeden almanın bir yöntemi varmıdır.
Doğadan bu orkideleri koparmanın suç olduğunu biliyorum.
Alıp evde yetiştirmekte aynı suç kapsamına girer mi?
Metal bir şaşula (küçük kürek) ile bitkinin 10-15 cm uzağından, şaşulayı toprağa saplayıp kanırtarak çıkartabilirsiniz. Kolay çıkartmak için toprağın birkaç yerine yine saplama yaparak toprağın tutunma yüzeyini azaltmanız yararlı olabilir.

Bence suç kapsamına girer.

Bunlar Dactylorhiza türüne ait bireyler. Yan yana çiçek açmış olmalarından dolayı aynı bitkinin tohumlarından çoğalmışlar çıkarımını yapmak pek yanlış olmaz. Dactylorhiza türünü yumrusu ile koruyabilirsiniz ama çoğaltmanız pek mümkün değil. Saksıya aldığınızda, bitki tamamen kuruduktan sonra, yumrusunu saksıdan çıkartın ve kurumayacak derecede nemli bir ortamda saklayın (mesela nemli perlit içerisine gömün).

Eğer, tozlaştırma yapıp tohum elde etmeyi düşünüyorsanız, alacağınız bitkiler bir birine bu kadar yakın olmasın. Hatta iki bitki arasında birkaç kilometre mesafe olursa tozlaştırma yaptığınızda elde edeceğiniz tohumlarda, büyük olasılıkla embriyo bulunur ve gerekli koşulları bulduğunda çimlenme niteliği taşır. Kardeş bitkileri tozlaştırdığınızda ise çok büyük olasılıkla oluşan tohumlarda embriyo (tohuma mikroskop altında bakmak gerekir) bulunmaz ve çimlenmezler. Elde ettiğiniz tohumları steril ortamda çimlendirebilirsiniz. İngilzceniz varsa: About Orchids
Veya, sonbaharda bitkiyi söktüğünüz alana saçabilirsiniz.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön