View Single Post
Eski 03-07-2017, 12:58   #1122
muzaffer.u
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2017
Şehir: İstanbul / Ankara
Mesajlar: 6
Öncelikle hayırlı ve bol üretimler.

Ne güzel ki, hem araştıran, hem kendini geliştiren, hem de bilgiyi paylaşan insanlarımız, üreticilerimiz var. Var olsunlar.

Hydroponics, Aeroponics ve Aquaponics üzerine 2-3 senedir profesyonel, ve daha öncesinden de amatör araştırmalarım olmuştu. Özellikle yabancı kaynaklar derya deniz olsa da, güzel Türkçe'mizde ne yazık ki kaynaklarımız sınırlı. Konuyla ilgili naçizane birkaç teorik bilgi vermeye çalışacağım.

Hydroponics, su ile çalışan demek. Su, bir kapta durabilir ya da akada bilir yani. Hidrofonik olarak türkçeleştirirsek bu hem akan hem de durgun su kültürünü içinde barındıracaktır. Şekil olarak en açıklayıcı şöyle açıklayabiliriz;




Kendi içinde bir çok türü de vardır. En bilinenleri;

Wick (Fitil) tekniğinde; havada asılı tutturulmuş bitkinin (perlit ya da kayayünü içerisinde), ayrı bir haznede saklanan sulu besinden fitil yardımıyla büyütülmesi.



EBB/ Akar su kültürü; yine toprak hariç, perlit gibi bir ortamda olan bitkinin, ayrı bir hazneden sulu besinle beslenmesi, drenajlar yardımıyla biriken suyun ortamdan tahliye edilerek kök çürümesinin önüne geçilmesi yöntemi.



Nutrient (besin) film tekniği (NFT); en çok kullanılan teknik ve balkon büyüklüğünden, endüstriyel boyuta kadar geliştirilebilecek bir sistem. Yeşil bitkiler için ideal. Boruların ya da haznelerin üzerine yerleştirilmiş bitkilerin köklerinden besin sıvısının geçirilmesi prensibine dayanıyor. Ve su belirli bir süre kullanılarak sudan %90'a kadar tasarruf edilebiliyor.



Derin Su Kültürü; Ad olarak "Su ile büyüyen" de denebilir. NFT tekniği gibi, fakat bitki kökleri daha bol su ve besin ihtiva eden bir su tankının içine sarkıtılıyor. Daha büyük ve meyve veren bitkilere yöneliktir.



Damlalama Tek.; Adından da anlaşılacağı üzere, perlit içindeki bitkiler zamanlayıcı ile düzenlenmiş damlama sistemi ile besleniyor.



Aeroponics; Bu teknikte perlit de yok ve havada tutturulmuş bitkilerin köklerine alttan besin solüsyonu püskürtülüyor.




Bu tekniklerde esas, kapalı ve kontrollü ortamlarda gıda üretimidir. Güneşe bile ihtiyaç duymayan sistemler inşa edilmektedir. Tabi herkesin ülkesi bizimkisi kadar güneşli ve cennet gibi olmadığından bu yollara gidilmiştir. Bunun yanında yerden kazanç ve ekonomik etkinliğin de arttırılması hedeflenmektedir.

Giriş için sanırım şimdilik bu kadar yeterli (:. İyi günler dilerim.

muzaffer.u Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön