Hodan özütü çalışmanız güzel. Tarif ettiğiniz gibi yaptıysanız 2 hafta sonra elde ettiğiniz sıvıda hodan yapraklarındaki minerallerin sıvıya geçmiş olmasının yanısıra kötü kokulu olması ihtimali var. Bunun sebebi anaerob ortamda patojen bakterilerin üremesidir. Bunu önlemek ve bakterilerin de faydalı bakteri olmasını sağlamak için iki metod önerebilirim.
Biri, aynen yaptığınız gibi yapın ancak içine laktik asit bakterisi (lactobacillus), çok az da melas veya pekmez ilave edin. Bunu laktik asit bakteri serumu hazırlayarak veya EMA kullanarak yapabilirsiniz. Bu durumda 2 hafta boyunca hava almasını da engellemelisiniz.
Diğeri, kuvvetli bir akvaryum pompasıyla sürekli havalandırın. Çözünmüş oksijen sebebiyle anaerob patojenler üreyemezler, bunun yerine faydalı bakteriler ürerler. Ayrıca bu yöntemde 2 hafta beklemenizde gerek yok, 4-5 gün içinde hazırdır.
|