View Single Post
Eski 28-06-2017, 20:33   #241
Harun Parlak
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi EnverG Mesajı Göster
Bonsai nedir ne değildir bilmem, sadece forumda gördüğümde bonzaiden farkının ne olduğunu öğrenmek için bir baktım ve gördüğüm şey şu:

1-)Evinde bahçesi olmayan, fakat ağaç isteyenler için saksıda ağaç yapma yöntemi
2-)Bunun için ağacın bir kısmı alınıp saksıya dikiliyor.

Olayı çözmüşsünüz ne güzel ömrün boyunca çalışmak zorunda kalmazsın linkteki gibi yap bir tane torunlarına güzel bir miras.

https://www.bonsaiempire.com/blog/expensive-bonsai


3-)Ağacın yaşaması için gerekli işlemler yapılıp, ağacın büyümemesi için her türlü önlem alınıyor(budama vs.)
4-)Bunların tek sebebi de görsel şölen. Yani insan masasında bir ağaç görmekten mutlu olacağı için o ağacı oraya hapsedip, hem yaşaması için çaba sarf ediyor hem de büyümemesi için budayıp duruyor.

Bonsailer genel olarak bahçede, balkon ve teraslardadır. Sizin paşa kılıcı ortamından daha doğal ortamdır.

5-)Ve buna işkence deyince karşıt görüş olarak evde mobilya kullanımını örnek gösteriyor.
Bir başkasının yaptığı yanlış, bir insanın yaptığı şeyi meşrulaştırması için yeterli değildir.

Siz ve insanların çoğunluğu traş oluyor, tırnak kesiyor, estetik yaptırıyor vs. bunlar işkence olmuyor da bizim yaprak koparmamız, uç almamız mı işkence oluyor?

Ağaçlara bakım yapılmasının sebebi de onların yaşamalarını sağlamak. Yani saksıdaki ağaç için bu bir zorunluluk. Ağaç seven insan onlara eziyet etmez. Gider bu zamanı yeni ağaç dikmek için harcar.

Evlerimize aldığımız her tropikal bitkiyi seviyoruz diye vatanından koparmak yerine oralara gidip besleyip bakmamız gerekiyor bu mantığa göre o zaman.

Ağaçların kesilmesi doğru bir davranış değil, fakat birileri ağaçları kesiyor diye onları saksıya hapsedip büyümelerini engellemek de aynı derecede yanlış. Kaldı ki kesilenlerin içinde çürümüş ağaçlar da var.

Doğada da sulak arazide on onbeş metre büyüyüp kuruyabiliyor, kurak kayalık arazide elli altmış santim de kalabiliyor aynı yaş ve türde. Bizler de doğal olmayan hareket yapamıyoruz zaten aksi halde ölüyor.

Evet, bitkilerin sinir sistemi yok ve hiç bir şey hissetmezler, fakat ben bir canlının hayatına bu derece müdahale etmenin(sadece görsel bir şölen için) bir insanlık ayıbı olduğunu düşünüyorum.

Tek insanlık ayıbımız bu olsun


Aynı şey, evinde kedi, köpek besleyip bunları kısırlaştıranlar için de geçerli. Bu zihniyete sahip olanların ilk başta kendi kendini kısırlaştırması lazım.

Bu kısma evinde kedi köpek besleyen arkadaşlar cevap versin.

Ağaç seven insan, aynı enerjiyi çevresindeki uygun olan yerlere ağaç dikerek harcasa idi sanırım yüzlerce ağaç dikmiş olurdu. Görsel şölen olmasa da doğaya ve insanlığa faydası binlerce kat daha fazla olurdu.

Bırakın da enerjimizi nasıl kullanacağımıza biz karar verelim.

Bende saksıda bitki besliyorum fakat büyümeleri için gübre veriyorum ve budama bahanesiyle sağını solunu kesmiyorum. Sadece kuruyan yapraklar olursa onları ayıklıyorum.

Normalde olması gereken yer odanız değil Amazon ormanları.

Temelde bir insana tuhaf gelen bir durumun da sonrasında fikrini tamamen değiştirmesi de bana pek olası gelmiyor açıkçası. Fazla büyümeyen bir ağaç olsa bende saksıda besleyeyim ama büyümesini engelleme olayı hiç anlamlı gelmiyor.

Tavsiye ederim çiçeklerinizden daha yavaş büyüyen ağaç türleri var.
...

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön